Σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι καταγράφεται επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, «αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε». Όπως είπε, συνολικά ο αριθμός των εκκρεμών συντάξεων (κύριων και επικουρικών) είναι περίπου 300.000, προσθέτοντας ότι, στην αρχή του έτους, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονταν σε 155.000, ενώ αυτήν τη στιγμή ανέρχονται σε 139.000.
«Γι' αυτόν το λόγο, έχουμε ρίξει όλα τα "όπλα" στη μάχη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι προσλαμβάνονται συμβασιούχοι, εφοδιάζεται ο ΕΦΚΑ με κομπιούτερ για τον εκσυγχρονισμό του και αξιοποιούνται πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι.
Όπως εξήγησε, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα παραδίδουν σχέδιο προσωρινής ή οριστικής σύνταξης και ο ΕΦΚΑ θα έχει χρονικό περιθώριο ενός μήνα να το εξετάσει, ενώ σε περίπτωση που δεν απαντήσει μέσα σε έναν μήνα αυτόματα θα εκδίδεται η σύνταξη.
Τόνισε δε ότι προβλέπονται ποινές για τους δικηγόρους και τους λογιστές είτε σε περίπτωση που διαπιστωθεί αμέλεια είτε σε περίπτωση δόλου και θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος από τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των συντάξεων που εκδίδονται.
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το 8ωρο, το πενθήμερο και οι 40 ώρες εργασίας, είναι κατοχυρωμένα και θα είναι και στο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση. «Είμαστε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτές οι ρυθμίσεις είναι και ρυθμίσεις ευρωπαϊκές» συμπλήρωσε.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως υιοθετείται ένα αίτημα των εργαζομένων, που είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για έναν ψηφιακό μηχανισμό, μέσω του οποίου ο εργαζόμενος θα συνδέεται από το κομπιούτερ του, από το κινητό του τηλέφωνο ή το tablet, με το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και θα καταγράφονται οι ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και οι υπερωρίες.
«Είναι μία επανάσταση στο χώρο της εργασίας. Είναι μία πραγματική εγγύηση για τους εργαζόμενους και τους τίμιους εργοδότες που υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό. Το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά εργασίας είναι η υποδηλωμένη εργασία. Γι' αυτό θα φέρουμε αυτόν το μηχανισμό» ανέφερε ο υπουργός.
Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι, αν υπάρχουν ανάγκες στην επιχείρηση και θέλει και ο εργαζόμενος μπορεί να δουλέψει υπερωριακά και να πληρώνεται παραπάνω. «Υπάρχει όμως και μία άλλη διαδικασία που και πάλι με βάση το 8ωρο δίνεται η δυνατότητα κάποιες ημέρες της εβδομάδας ή κάποια περίοδο του χρόνου να δουλέψει ο εργαζόμενος παραπάνω, εφόσον το επιθυμεί και υπάρχει συμφωνία εργοδότη και εργαζομένου και σε αντάλλαγμα ο εργαζόμενος να κάθεται περισσότερο χρόνο. Για παράδειγμα, αντί να δουλέψει πέντε ημέρες την εβδομάδα, να εργαστεί τέσσερις ημέρες την εβδομάδα» σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι το μέτρο της διευθέτησης εργασίας ισχύει εδώ και 30 χρόνια.
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και σε άλλες διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου, λέγοντας ότι και ο πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, θα διευρυνθούν οι γονικές άδειες και θα χορηγείται 14 ημέρες άδεια πατρότητας με τη γέννηση του παιδιού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις