Τα μεγάλα ζητήματα των προσλήψεων προσωπικού και της χρηματοδότησης των Δήμων για να μπορέσει να γίνει σωστά το έργο της πρόληψης από φυσικές καταστροφές, έθεσε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στη διάρκεια σύσκεψης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, των φορέων της Αχαΐας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα και το κυβερνητικό κλιμάκιο για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή, τα μέτρα και τις αποζημιώσεις.
Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος πατρέων, μεταξύ άλλων, είπε:
«Ζήσαμε αυτή την περίοδο τις φωτιές. Δεν τελειώσαμε, κίνδυνος υπήρχε χθες, κίνδυνος θα υπάρχει και αύριο και μεθαύριο. Οι κλιματολογικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμούς για το μέλλον και πρέπει να παίρνουμε μέτρα.
Θα γίνει εκτίμηση για το πώς δράσαμε. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα τα ζητήματα.
Πρέπει να υπάρξει πλήρης αποζημίωση όσων έχουν πληγεί. Εμείς ως Δήμος έχουμε κάνει την καταγραφή και ζητήσαμε να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η περιοχή μας.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε το επίδομα. Ήδη σήμερα περνάμε από την Οικονομική Επιτροπή το θέμα. Χρειάζεται να υπάρχει μια συνεργασία για να λύσουμε τα οποία προβλήματα μπορεί να υπάρχουν και να ξεπεράσουμε την όποια γραφειοκρατία.
Έχουμε τοπικά δελτία έτοιμα και είμαστε σε επαφή με την αρμόδια υπηρεσία για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές.
Υπάρχει σε ορισμένες περιπτώσεις ολική καταστροφή και σε άλλες μεγάλη καταστροφή.
Πρέπει οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο 100%. Μόχθησαν για να κτίσουν τα σπίτια τους και είναι δύσκολο, στις συνθήκες που ζούμε, να περιμένουμε από κάποιον να συμβάλλει οικονομικά για να μπορέσει να ξαναφτιάξει το σπίτι του.
Ο Δήμος έχει χώρο για να φιλοξενήσει προσωρινά συμπολίτες που τα σπίτια τους κάηκαν. Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η ΚΥΑ για στεγαστική συνδρομή, για να μη μείνει κανείς απροστάτευτος.
Το ίδιο πρέπει να γίνει και για τις αγροτικές καλλιέργειες που καταστράφηκαν από τη φωτιά.
Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε σε ενέργειες αποκατάστασης δασών, να γίνουν έγκαιρα αντιπλημμυρικά έργα. Αυτά τα λέμε κάθε χρόνο.
Κάθε χρόνο κάνουμε σύσκεψη για το σχεδιασμό και μπορώ να πω ότι στο σχεδιασμό είμαστε τέλειοι, δεν έχουμε όμως τα εργαλεία για να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό και τα αφήνουμε κάθε φορά για την επόμενη μέρα! Έτσι όμως δεν γίνεται!
Είναι δυνατόν ένας Δήμος στον οποίο δεν γίνεται ούτε μια πρόσληψη εργαζόμενου να προχωρήσει σε υλοποίηση του σχεδιασμού; Με το μάτι θα ξεματιάζουμε τα προβλήματα; Υπάρχει κανένας εδώ μέσα που να μην το καταλαβαίνει αυτό; Όλοι το καταλαβαίνουμε ότι χρειάζονται εργαζόμενοι, με τί ταχύτητα θα δουλέψουμε;
Στη ΔΕΥΑΠ δεν υπάρχει εργαζόμενος εδώ και πολύ καιρό. Προκύπτουν βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης και αυτό συμβαίνει όταν χρειάζεται ακόμη περισσότερο νερό, πώς θα ανταποκριθούμε; Θα κάνουμε λιτανείες;
Πρώτο και βασικό εργαλείο λοιπόν είναι η πρόσληψη προσωπικού. Όλοι οι Δήμοι πεθαίνουν κύριε Υπουργέ, διότι οργανισμός που δεν ανανεώνει τα κύτταρά του πεθαίνει. Χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού. Όλα τα άλλα είναι γιατροσόφια. Αν δεν μπορέσει το Δημόσιο και οι Δήμοι να λειτουργήσουν οργανωμένα όπως πρέπει, δουλειά δεν γίνεται.
Άρα θα έχουμε προσλήψεις; Λέγαμε παλαιότερα 5:1 αλλά δεν προσλήφθηκε ούτε ένας! Σήμερα λέμε 1:1 αλλά δεν προσλήφθηκε κανένας! Δεν ξεκίνησαν καν οι διαδικασίες! Για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες θα φάμε άλλα δύο χρόνια! Άρα οι πυρκαγιές θα συνεχίσουν να υπάρχουν το ίδιο και οι πλημμύρες. Το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό.
Άλλο ζήτημα είναι η χρηματοδότηση. Δεν γίνεται να καθόμαστε στα υπουργεία και να λέμε να τρέξει ο Δήμος. Με τα ψίχουλα δεν γίνεται δουλειά. Μαγικό ραβδί με το οποίο να φτιάχνουμε χρήμα για να κάνουμε δουλειές δεν υπάρχει. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε τη χρηματοδότηση που πρέπει, στο ύψος που προβλέπει ο νόμος. Προβλέπεται να παίρνουμε π.χ. 1000 ευρώ και εμείς παίρνουμε μόνο 380 ευρώ! Πρέπει να έρθουν τα 1000 ευρώ!
Ξέρουμε τα προβλήματα, ξέρουμε ποιες είναι οι ανάγκες, αγωνιούμε κάθε μέρα. Δεν θα μας έρχονται η μία πίσω από την άλλη οι αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση και τις υποδομές.
Τα γνωρίζετε αυτά, είναι θέμα επιλογών και επ’ αυτού κρινόμαστε σήμερα, γιατί τα άλλα, το ότι δηλαδή θα δώσετε την αποζημίωση είναι το στοιχειώδες και θα γίνει πιστεύω.
Το άλλο όμως ζήτημα που είναι και το μεγάλο και που θα έπρεπε να μας απασχολεί σε αυτή την αίθουσα, αφού δεν έχει λυθεί, ούτε με τη σημερινή ούτε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, είναι το ζήτημα που προανέφερα. Αυτό αν δεν λυθεί θα ερχόμαστε εδώ να καταμετράμε τι καταστράφηκε κάθε φορά.
Αν θέλουμε όμως να κάνουμε πρόληψη πρέπει να γίνουν προσλήψεις, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με μέσα, να υπάρξει χρηματοδότηση.
Θέλω να πιστεύω ότι μεταφέρω την αγωνία όλων».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις