Γιατί το οικονομικό επιτελείο εξετάζει τη δυνατότητα για διπλή δόση τον Οκτώβριο χωρίς προσαυξήσεις. Με τις παλιές αντικειμενικές αξίες ο υπολογισμός, ποιες κατηγορίες ακινήτων κερδίζουν έκπτωση ως 100%.
Στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αναμένεται να αναρτηθεί στο taxisnet ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς την επιβολή προστίμων, αντί της πληρωμής της πρώτης από έξι μηνιαίες δόσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς.
Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα συνδέεται με το γεγονός ότι την ίδια ημερομηνία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένες τις τρεις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος με τις παλιές αντικειμενικές αξίες, αυτές δηλαδή που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.
Παράλληλα έκπτωση που φθάνει μέχρι και 100% θα έχουν οι ακόλουθες 5 κατηγορίες ακινήτων:
Βοηθητικοί χώροι: Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κλπ φορολογούνται με έκπτωση 90%. Το ίδιο ισχύει και για τις πισίνες είτε βρίσκονται σε μονοκατοικία και ανήκουν σε έναν ιδιοκτήτη είτε βρίσκονται σε πολυκατοικία και είναι κοινόκτητες φορολογούνται κανονικά. Για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται συντελεστής 0,1.
Ημιτελή κτίσματα: Φορολογούνται με έκπτωση 60%. Ως ημιτελή χαρακτηρίζονται τα κτίσματα ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους τα οποία δεν είχαν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται ως κτίσματα. Επίσης ως ημιτελή χαρακτηρίζονται και τα κτίσματα, ανεξάρτητα από το στάδιο κατασκευής τους, τα οποία ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είχαν ποτέ άλλη παροχή ρεύματος και είναι κενά. Στα ημιτελή εφαρμόζεται συντελεστής 0,4.
Κτίρια προ του 1930: Για τα κτίρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,8, ενώ για τα κτίρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών εφαρμόζεται συντελεστής παλαιότητας 0,6.
Ειδικά κτίρια: Φορολογούνται με έκπτωση 50% με την προϋπόθεση ότι έχουν κτιστεί με οικοδομική άδεια και έχουν άδεια λειτουργίας. Για τα κτίρια αυτά ο φόρος μειώνεται, αφού εφαρμόζεται συντελεστής που ορίζεται σε 0,5. Όταν πρόκειται για βοηθητικούς χώρους και εφαρμόζεται ο συντελεστής βοηθητικών χώρων, δεν εφαρμόζεται και ο συντελεστής ειδικών κτιρίων. Για τους κύριους χώρους των ειδικών κτιρίων που είναι πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα, εφαρμόζεται και ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας. Ειδικά κτίρια για τα οποία εφαρμόζεται ο συντελεστής ειδικών κτιρίων 0,5 είναι:
1) οι σταθμοί αυτοκινήτων βιομηχανικών και βιοτεχνικών κτιρίων,
2) ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών εγκαταστάσεων νοσηλευτηρίων και ευαγών ιδρυμάτων,
3) εκπαιδευτηρίων, 4) αθλητικών εγκαταστάσεων, και
Σημειώνεται ότι ο συντελεστής ειδικών κτιρίων δεν εφαρμόζεται για: α) κτίρια κατοικίας, β) κτίρια μονοκατοικίας, γ) κτίρια γραφείων – καταστημάτων.5) κτιρίων που δεν μπορούν να υπαχθούν στις προηγούμενες κατηγορίες.
Κτίρια αγροτικής χρήσης: Τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίρια (στάνες, μαντριά, γεωργικές αποθήκες κ.λπ.) είναι αφορολόγητα. Εφαρμόζεται μηδενικός συντελεστής ειδικών κτιρίων και μηδενικός συντελεστής βοηθητικών χώρων για τα κτίρια αυτά.
Ωστόσο για να εξασφαλίσουν οι φορολογούμενοι τις παραπάνω μειώσεις θα πρέπει να έχουν δηλώσει σωστά τα συγκεκριμένα ακίνητα στο έντυπο Ε9 καθώς με βάση τα στοιχεία του Ε9 υπολογίζεται για κάθε ιδιοκτήτη ο φόρος ακινήτων.