Σε άτυπη συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος, τοποθετήθηκε για το μείζον θέμα των ημερών που δεν είναι άλλο από την τιμή του φυσικού αερίου που έχει φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ.
Παρομοίασε τη συγκυρία με "τέλεια καταιγίδα": από τη μια οι πιέσεις που ασκούνται από τη Ρωσία για την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 και από την άλλη η χαμηλή παραγωγή ΑΠΕ του καλοκαιριού, που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές θερμοκρασίες.
Επιχειρώντας μία αναλογική σύγκριση, η αύξηση της σημερινής τρέχουσας τιμής στο φυσικό αέριο με την τιμή της βενζίνης είναι σαν να έχει αυξηθεί η βενζίνη από τα 1,6 ευρώ στα 7 ευρώ το λίτρο
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τιμή του ρεύματος θα είναι τελικά στο έλεος του χειμώνα. "Τρέμω μια κακοκαιρία τύπου Μήδειας σε όλη την Ευρώπη".
Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε κριτική για την απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ότι εκ του αποτελέσματος η απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση ήταν βεβιασμένη καθώς δεν λήφθηκε υπόψη η ασφάλεια εφοδιασμού.
Σε ειδικό σχόλιο για τις ΑΠΕ, τόνισε ότι η αδειοδοτική διαδικασία διαρκεί πάρα πολύ, για αυτό και καθυστερούν να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Σε ερώτηση αν πρέπει να μειωθεί ο ΕΦΚ, η απάντηση ήταν πώς αυτό είναι ένα δημοσιονομικό θέμα
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στα τιμολόγια ρεύματος, η απάντηση ήταν αυτό ήταν καταστροφικό στη Βρετανία. "Δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Μπορούν να προωθηθούν τα σταθερά τιμολόγια, κάτι που κάνουμε και εμείς. Στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει κουλτούρα σταθερών τιμολογίων" σημείωσε προσθέτοντας ότι "όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι’ αυτό".