Κι ενώ ορισμένες κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για να μετριάσουν το κόστος της ενέργειας, οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία δεν αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο. Ετσι, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προεξοφλεί ότι το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας ήρθε για να μείνει και θα εξακολουθήσει να ταλαιπωρεί τη Γηραιά Ηπειρο ακόμη και όταν θα έχουν εκλείψει τα υπόλοιπα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Cnbc, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η άνοδος των τιμών της ενέργειας και ο συνεπακόλουθος αντίκτυπός της στον πληθωρισμό της Ευρώπης θα διαρκέσουν ενδεχομένως περισσότερο από την πανδημία. Απέδωσε, όμως, το πρόβλημα εν μέρει στη μετάβαση που επιχειρεί η Ε.Ε. στην πράσινη ενέργεια και στη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων. Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία πως «τα πράγματα θα επανέλθουν όταν θα εντοπίσουμε νέες πηγές ενέργειες» και μίλησε για μια παροδική «περίοδο προσαρμογής». Την άποψη της κ. Λαγκάρντ συμμερίζονται στελέχη της βιομηχανίας και εμπειρογνώμονες του τομέα της ενέργειας, που επισημαίνουν πως την άνοδο των τιμών της επέτεινε η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. και η πολιτική της κατά της κλιματικής αλλαγής. Την άποψή τους αντικρούει, πάντως, ο αρμόδιος για την κλιματική αλλαγή Επίτροπος Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος σε πρόσφατη ακρόασή του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «μόλις το 1/5 της αύξησης των τιμών μπορεί να αποδοθεί στην άνοδο της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα».
Την ίδια στιγμή, σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg επικαλείται στοιχεία της Wood & Co, σύμφωνα με τα οποία ο ρωσικός κολοσσός της Gazprom παράγει τον μεγαλύτερο όγκο φυσικού αερίου της τελευταίας δεκαετίας. Το αποθηκεύει όμως στο εσωτερικό της Ρωσίας, προκειμένου να αναπληρώσει τα αποθέματά της που σχεδόν εξαντλήθηκαν μετά τον βαρύ και παρατεταμένο χειμώνα. Οι ταμιευτήρες φυσικού αερίου της Gazprom είχαν πληρότητα μόλις 16% στο τέλος του περασμένου χειμώνα, ενώ τα συνήθη επίπεδα κυμαίνονται από 35% έως 40%. Την περασμένη εβδομάδα η Gazprom ανακοίνωσε ότι διοχετεύει στους ταμιευτήρες της περίπου 325 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα. Σύμφωνα, έτσι, με τις εκτιμήσεις του ομίλου Citigroup, θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία αναπλήρωσής τους μέχρι την 1η Νοεμβρίου και στη συνέχεια «ο όγκος πέραν των αναγκαίων αποθεμάτων θα είναι στη διάθεση της ευρωπαϊκής αγοράς». Ως εκ τούτου αναμένεται να συνεχίσει αυτή την τακτική τουλάχιστον και τον επόμενο μήνα, παρατείνοντας αναπόφευκτα την έλλειψη φυσικού αερίου που πλήττει την Ευρώπη, οδηγώντας τις τιμές στα ύψη και απειλώντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Προ ημερών η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας κάλεσε τη Μόσχα να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αυξήσει τις ροές προς την Ευρώπη, ενώ ομάδα Ευρωπαίων πολιτικών ζήτησε τη διεξαγωγή ερευνών γύρω από τον ρόλο του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού στο ράλι των τιμών.
Στο μεταξύ, πάντως, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός προχωράει τις εργασίες στο γιγάντιο κοίτασμα Ουρενγκόι στη Δυτική Σιβηρία, στοχεύοντας σε εκτόξευση της παραγωγής της μέσα στην επόμενη χειμερινή περίοδο και την αύξηση της προσφοράς προς την ενεργειακά χειμαζόμενη Ευρώπη. Μιλώντας στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, αναφέρθηκε στα σχέδιά της και τόνισε πως «είναι πρωταρχικό καθήκον της Gazprom να εγγυηθεί ότι το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχεται θα καλύψει τις ανάγκες τόσο των εγχώριων όσο και των εξωτερικών πελατών της, όταν η ζήτηση θα κορυφώνεται, και θα αποτελεί πάντα αξιόπιστο προμηθευτή φυσικού αερίου».
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις