Τον χειμώνα ο κόσμος θα αντιμετωπίσει την έλλειψη μιας αόρατης αλλά τόσο ζωτικής σημασίας προμήθειας: του φυσικού αερίου, που χρειάζεται όλο και περισσότερο, καθώς προσπαθεί να στραφεί σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας. Δεν υπάρχει αρκετό, όμως, και οι χώρες διαγκωνίζονται για να διασφαλίσουν προμήθειες, καθώς οι εξαγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία, επιλέγουν να κρατήσουν το φυσικό αέριο στο εσωτερικό τους. Και η έλλειψη θα επιδεινωθεί όταν θα πέσει η θερμοκρασία.
Η κρίση της Ευρώπης συνεπάγεται προβλήματα και για τον υπόλοιπο πλανήτη, καθώς οι κυβερνήσεις προειδοποιούν για γενικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τα εργοστάσια θα αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους. Τα αποθέματα στους αποθηκευτικούς χώρους της Ευρώπης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι ροές από τους αγωγούς Ρωσίας και Νορβηγίας έχουν περιοριστεί και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ο ήπιος καιρός έχει μειώσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες, ενώ την ίδια στιγμή οι γερασμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης κλείνουν. Δεν εκπλήσσει, έτσι, το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν το περασμένο έτος κατά σχεδόν 500%.
Ακόμη και ένας συνήθης χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο θα οδηγήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε περαιτέρω άνοδο στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Στην Κίνα οι βιομηχανίες κεραμικών, υαλικών και τσιμέντου αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές. Τα νοικοκυριά στη Βραζιλία θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερα τιμολόγια. Οι οικονομίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τα καύσιμα, όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, θα διακόψουν την ηλεκτροδότηση.
Εταιρείες κοινής ωφελείας και πολιτικοί παρακαλούν να είναι ήπιος ο χειμώνας γιατί είναι ήδη πολύ αργά για να αυξήσουν τις προμήθειές τους. Η διαφαινόμενη περαιτέρω αύξηση του κόστους της ενέργειας σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες και με τις τιμές των τροφίμων στα υψηλά δεκαετίας, μπορεί να εμπνεύσει στους κεντρικούς τραπεζίτες αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο είναι προσωρινή η επιτάχυνση του πληθωρισμού, όπως ήλπιζαν. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Αμος Χοστάιν, σύμβουλος ενέργειας του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε πως «αν ο χειμώνας είναι βαρύς, ανησυχώ πως δεν θα υπάρχει αρκετό αέριο για να ζεσταθούν ορισμένες περιοχές της Ευρώπης».
Η Κίνα, πρώτη στον κόσμο σε αγορές φυσικού αερίου, δεν έχει γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους, μολονότι οι εισαγωγές της είναι σχεδόν διπλάσιες από εκείνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων. Αν αντιμετωπίσει ενεργειακή κρίση, οι αρχές ενδέχεται να δώσουν προτεραιότητα στον φωτισμό και τη θέρμανση των νοικοκυριών και έτσι να αναστείλουν τη λειτουργία τους μονάδες παραγωγής. Στη Βραζιλία μειώθηκαν δραματικά οι ροές νερού στον ποταμό Παράνα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και να αναγκαστούν οι εταιρείες κοινής ωφελείας να βασιστούν περισσότερο στο φυσικό αέριο. Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σαάντ αλ Κααμπί, υπογραμμίζει ότι «υπάρχει τεράστια ζήτηση από όλους τους πελάτες μας και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε όλους».
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις