Με αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα στο υψηλό κόστος του ρεύματος έκλεισε ο πρώτος μήνας του νέους έτους, καθώς η χονδρεμπορική τιμή της ελληνικής αγοράς ήταν η ακριβότερη στην Ευρώπη.
Έτσι προχθες, 31 Ιανουαρίου, η τιμή της βασικής χονδρεμπορικής αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας – Χρηματιστήριο Ενέργειας) διαμορφώθηκε σε 248,88 ευρώ / μεγαβατώρα, η ακριβότερη σε 25 χώρες της Ευρώπης (βάσει του Ευρωπαϊκού Χάρτη ΡΑΕ), ακολουθούμενη από τις Ελβετία (239,14 ευρώ), Σερβία (238,76), Ιταλία (231,01) και Πορτογαλία (223,95).
Η Ελλάδα έχει όμως και την υψηλότερη αντίστοιχη τιμή σε επίπεδο μήνα, καθώς η μέση τιμή Ιανουαρίου διαμορφώθηκε σε 227,30 ευρώ / μεγαβατώρα, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Σερβία.
Πέρσι, τέτοια εποχή, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν μόλις 52,52 ευρώ/ MWh κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέσα σε αυτό το 12μηνο έχει κάνει άλμα 332,78%!
Εξάλλου χθες η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς επόμενης ημέρας διαμορφώνονταν σε 229,24 ευρώ / μεγαβατώρα.
Η μηνιαία τιμή δίνει το στίγμα ότι η λιανική παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθώς, αν και λίγο μειωμένη, παραμένει στα υψηλά επίπεδα των προηγούμενων δύο μηνών, του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ / μεγαβατώρα) και του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ / μεγαβατώρα), απέχοντας σημαντικά ακόμα και από την αντίστοιχη του Οκτωβρίου (198,32 ευρώ / μεγαβατώρα).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι τρέχουσες οικιακές καταναλώσεις, που αναμένονται ιδιαίτερα υψηλές στην καρδιά του χειμώνα, τιμολογούνται με ρήτρα που προκύπτει από τον υπολογισμό της χονδρεμπορικής του αμέσως προηγούμενου μήνα. Επομένως, οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί τετραμήνου που θα έρθουν τον Φεβρουάριο αναμένονται εξαιρετικά φουσκωμένοι.
Αυξήσεις και στο φυσικό αέριο
Ο Φεβρουάριος «δείχνει τα δόντια του» σε πολλά μέρη της Ελλάδος και οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου «πετάνε» ήδη πάνω από τα 92 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ πέρσι τέτοια ακριβώς εποχή διαμορφώνονταν μόλις λίγο πάνω από τα 18 ευρώ! Πρόκειται για αύξηση που ξεπερνά το 400% σε διάστημα ενός και μόνο έτους, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς στην Ολλανδία – Dutch TTF Gas Futures.
Αστάθμητος παράγοντας παραμένει επίσης η γεωπολιτική κόντρα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που επηρεάζει άμεσα την ενεργειακή ασφάλεια και προμήθεια της Ευρώπης.
Οι επιδοτήσεις
Στο μεταξύ αναμένεται να αποσαφηνιστούν, ίσως και εντός των ημερών, και οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των καταναλωτών για την ενεργειακή κρίση.
Οι πληροφορίες σε διάφορα ΜΜΕ για το πλαίσιο της επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος για το Φεβρουάριο αναφέρουν ότι οι διαφορές θα είναι οριακές σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν η μέση επιδότηση για τα νοικοκυριά ήταν 42 ευρώ. Όσον αφορά στα εμπορικά τιμολόγια, δηλαδή αγροτικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιδότηση θα παραμείνει οριζόντια, χωρίς να είναι ακόμα σαφές εάν θα καλύψει το 50% του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Εξάλλου χθες το βράδυ, ο Κ. Σκρέκας έκανε γνωστό ότι πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι να ανεβάσει τον πήχη της επιδότησης στο 75%, αλλά με την εισαγωγή κλαδικών κριτηρίων, έτσι ώστε το βάρος της κρατικής ενίσχυσης να πέσει στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που επιβαρύνονται περισσότερο. Η έγκριση του σχεδίου, όπως και τα κριτήρια, που θα εφαρμοστούν, είναι υπό συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όσον αφορά στο πλαίσιο επιδοτήσεων στους καταναλωτές φυσικού αερίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το αν και πώς θα γίνει η παρέμβαση. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο το συνολικό ύψος της επιδότησης από το Κράτος και τη ΔΕΠΑ ήταν 40 ευρώ ανά θερμική MWh, με τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όμως, στα 114 ευρώ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις