Στη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά το β’ τρίμηνο του 2022, για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, οδήγησε ο υψηλός πληθωρισμός.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,5% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο, ενώ αντίθετα το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%.
Αύξηση της πραγματικής κατά κεφαλή κατανάλωσης στην Ελλάδα
Για την Ελλάδα δεν αναφέρονται στοιχεία για την πορεία του εισοδήματος των νοικοκυριών στο β' τρίμηνο, αλλά μόνο για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το οποίο αυξήθηκε 1,3%. Επίσης, στο ίδιο τρίμηνο αυξήθηκε η πραγματική κατά κεφαλή καταναλωτική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών κατά 2,26% σε σχέση με το α' τρίμηνο.
Μείωση του πραγματικού εισοδήματος στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ
Το εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το β’ τρίμηνο και σε όλες τις οικονομίες της G7 εκτός της Γερμανίας.
Ειδικότερα, μείωση σημειώθηκε στη Γαλλία κατά 1,2%, στον Καναδά και τη Βρετανία κατά 1,1% και στις ΗΠΑ κατά 0,4%.
Στη Βρετανία, το πραγματικό εισόδημα μειώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο και στις ΗΠΑ για πέμπτο συνεχόμενο, αντανακλώντας τη μείωση των κρατικών μέτρων στήριξης για τον κορονοϊό και την αύξηση των τιμών.
Σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο του 2019, πριν δηλαδή τον κορονοϊό, η αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον ΟΟΣΑ είναι τώρα λίγο υψηλότερη από την αύξηση του πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος των νοικοκυριών (2,3% έναντι 2%, αντίστοιχα).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις