Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή ο γενικός δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 25,2% έναντι αύξησης 26,0% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020.
Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2021 - Σεπτεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Οκτωβρίου 2020 - Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 30,9% έναντι αύξησης 9,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Όπως όλα δείχνουν το «γαϊτανάκι» της ακρίβειας δεν έχει τέλος και θα εξακολουθήσει να συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, τα οποία έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής και δεν αρκούν τα επιδόματα που μοιράζει η πιεζόμενη από το σκάνδαλο των υποκλοπών κυβέρνηση.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει πως οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα εισαγόμενα αγαθά καταγράφονται στον κλάδο της ενέργειας, ενώ ακολουθεί η βιομηχανία τροφίμων. Ειδικότερα οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες αγαθών:
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού: +360,5%
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: +53,5%
- Άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου: +35,4%.
- Βιομηχανία τροφίμων: +18,2%
- Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής: +17,7%
- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: +16,5%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων: +15,9%.
- Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων: +13,2%.
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες: +7,2%.
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού: +6,3%.
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 5,8 27 Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: +4,2%.
Οι τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών, επηρεάζουν είτε άμεσα είτε έμμεσα τις τιμές λιανική στην Ελλάδα, ανάλογα με το αν πρόκειται για είδη άμεσης κατανάλωσης ή διαρκή καταναλωτικά αγαθά.
Σε κάθε περίπτωση ανατροφοδοτούν τις ήδη ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και ειδικότερα, όταν ανατιμώνται τα τρόφιμα πιέζονται ακόμη περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα, τα οποία αναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε αγαθά πρώτης ανάγκης.
Ανατιμήσεις και των αγροτικών προϊόντων
Παράλληλα, μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται και στα αγροτικών προϊόντα, αλλά και στο κόστος παραγωγής τους, που σημαίνει διατήρηση επί μακρόν του κύματος των ανατιμήσεων.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του Σεπτεμβρίου, δηλαδή οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 11,0%.
Επίσης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία του μηνός Σεπτεμβρίου 2022, (δηλαδή το κόστος παραγωγής) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 23,7%, που σημαίνει ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, θα συνεχιστούν και στους επόμενους μήνες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις