Φόροι... Ξανά; Έλληνες δουλεύουν 175 μέρες το χρόνο μόνο για το κράτος!

Σύμφωνα με το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ), η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για την Ελλάδα έρχεται στις 25 Ιουνίου 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι εργάζονται για 175 ημέρες το χρόνο αποκλειστικά για να πληρώνουν φόρους και εισφορές στο κράτος.

Σε σύγκριση με το 2023, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας έρχεται 3 ημέρες νωρίτερα, αποτελώντας την χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση της τελευταίας δεκαετίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας μετατίθεται στις 30 Ιουνίου.
  • Σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει την 11η μικρότερη φορολογική επιβάρυνση (συμπεριλαμβανομένων των ελλειμμάτων), βελτιώνοντας τη θέση της κατά 10 θέσεις από το 2022.

Παρόλα αυτά, η ικανοποίηση των Ελλήνων πολιτών από το σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, παραμένει η χαμηλότερη στην ΕΕ, ενώ η ικανοποίηση από την εκπαίδευση και τη δικαιοσύνη κατατάσσεται στην 16η και 17η θέση αντίστοιχα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, σχολίασε:

Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης αποτελεί θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Η φορολογική ελάφρυνση αναμένεται να βελτιώσει τη θέση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας.

Πρέπει να συνεχιστεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και η προσαρμογή του φορολογικού συστήματος προς την κατεύθυνση της απλότητας, ουδετερότητας και σταθερότητας.

Ένα τέτοιο σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας, την ενίσχυση των εισοδημάτων και τη βιώσιμη αύξηση των κρατικών εσόδων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις