Προορισμός: Σελήνη — αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση, οι μηχανές στο φουλ! Αν αναρωτηθήκατε ποτέ τι σημαίνει να είσαι αστροναύτης ή ιατροδικαστής που συμβάλλει στην εξιχνίαση ενός μυστηριώδους φόνου, τότε μη χάσετε την ετήσια ευρωπαϊκή νύχτα των ερευνητών αύριο (26 Σεπτεμβρίου). Eρευνητές διαφόρων ειδικοτήτων θα μοιραστούν με το κοινό το πάθος τους για την επιστήμη σε περισσότερες από 300 πόλεις και 29 χώρες. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πληθώρα δραστηριοτήτων: να δουν μια προσομοίωση πτήσης πυραύλων στη Ρώμη, να μάθουν πώς να φτιάχνουν ένα skateboard σε υπολογιστή (Πόζναν) ή να βοηθήσουν στην εξιχνίαση ενός φόνου (Βουκουρέστι). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης επισκέψεις σε εργαστήρια τα οποία είναι συνήθως κλειστά για το κοινό, πρακτικά πειράματα, διεθνείς συνδέσεις μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών εκδηλώσεων, συγκεντρώσεις-αστραπή (flash mobs), κουίζ και διαγωνισμοί (βλ. παρακάτω). Ο σκοπός της ευρωπαϊκής νύχτας των ερευνητών είναι η προώθηση της επιστήμης και η ενθάρρυνση των νέων να ακολουθήσουν ερευνητική σταδιοδρομία.
H Ελλάδα συμμετέχει με 9 πόλεις και σύνθημα «Η έρευνα σε ταξιδεύει παντού!».
«Η Ευρώπη πρέπει να εκπαιδεύσει ένα εκατομμύριο ερευνητές επιπλέον έως το 2020, αν θέλει να διατηρήσει την άριστη φήμη της και να επιτύχει τον στόχο της επένδυσης του 3% του ΑΕΠ της ΕΕ στην Ε&Α. Η ευρωπαϊκή νύχτα των ερευνητών είναι ένα μοναδικό γεγονός για την προώθηση της ερευνητικής σταδιοδρομίας. Είναι μια πρωτοβουλία επωφελής για όλους, με την οποία οι πολίτες μαθαίνουν τι κάνουν πραγματικά οι ερευνητές και γιατί η έρευνα είναι σημαντική για την καθημερινή μας ζωή», δήλωσε η κυρία Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.
Το 2013 σχεδόν 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή νύχτα των ερευνητών. Φέτος η πρωτοβουλία αυτή έλαβε υποστήριξη 8 εκατομμυρίων ευρώ από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie, που εντάσσονται στο ενωσιακό ερευνητικό πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.
Η ερευνητική σταδιοδρομία καλύπτει πολλούς διαφορετικούς τομείς. Για παράδειγμα, οι νέοι που θα συμμετάσχουν στις αυριανές εκδηλώσεις θα έχουν την ευκαιρία να δουν πώς είναι η ζωή ενός χημικού, ενός αρχαιολόγου και ενός μηχανικού. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν πειράματα υπό ασφαλείς συνθήκες και να δοκιμάσουν εργαστηριακό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Ανακαλύψτε την πιο κοντινή σε εσάς εκδήλωση εδώ.
Η ευρωπαϊκή νύχτα των ερευνητών είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου κάθε έτους το βράδυ. Ξεκίνησε το 2005 σε 20 πόλεις σε 15 χώρες και από τότε αναπτύχθηκε γρήγορα.
Οι εκδηλώσεις επιλέγονται μέσω ανοικτής και διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας έπειτα από δημόσια πρόσκληση υποβολής προσφορών.
Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie (MSCA) παρέχουν σε ταλαντούχους ερευνητές διεθνείς ευκαιρίες ανάπτυξης ερευνητικής σταδιοδρομίας υψηλού επιπέδου και κατάρτισης. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών θα χορηγηθούν συνολικές επιχορηγήσεις ύψους 6,16 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια (2014-2020), ποσό που συνιστά αύξηση της τάξης του 30% σε σχέση με τα προηγούμενα επίπεδα, ενώ προβλέπεται να επωφεληθούν 65.000 ερευνητές. Τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie διαχειρίζεται ο Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.