Πολύ πίσω βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τις επιδόσεις της στις εξαγωγές, αποτελώντας επί μακρόν τη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χαμηλότερη αναλογία εξαγωγών ως προς το ΑΕΠ, γεγονός που επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Την ίδια στιγμή, όμως, η Ελλάδα θα μπορούσε να απολαμβάνει επιπλέον εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αξίας έως και 16 δισ. ευρώ, όπως διαπιστώνει έκθεση της Κομισιόν με τίτλο «Το παζλ των χαμένων εξαγωγών».
Οι προοπτικές για τις ελληνικές εξαγωγές είναι τεράστιες. Η Ελλάδα ελέγχει το 16% της παγκόσμιας ναυτιλίας. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξαιρετική γεωγραφική θέση: είναι στο μέσο μιας από τις πλέον κρίσιμες ναυτιλιακές γραμμές (διαμέσω του Σουέζ μετακινούνται εμπορεύματα προς την Ευρώπη), ενώ ούσα το σταυροδρόμι τριών ηπείρων αποτελεί τη φυσική πύλη εμπορίου μεταξύ Ασίας και Κεντρικής Ευρώπης.
Παρ’ όλα αυτά, οι εξαγωγικές επιδόσεις είναι πενιχρές, σημειώνεται στην έκθεση. Από τα μοντέλα που αναλύονται στην έρευνα προκύπτει ότι οι εξαγωγές προστιθέμενης αξίας είναι 33% χαμηλότερες σε όλο το διάστημα από το 1995 έως το 2009. Με αυτές τις επιδόσεις η χώρα κατατάσσεται μόλις 31η από τις 39 που εξετάστηκαν.
Αυτό είναι το «παζλ των χαμένων εξαγωγών», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία εξετάζει τα διεθνή εμπορικά μοτίβα λαμβάνοντας μεταξύ άλλων υπόψη το ελληνικό ΑΕΠ, το μέγεθος των εμπορικών εταίρων της χώρας, καθώς και τις γεωγραφικές αποστάσεις.
Οριακή ανάκαμψη
Η Ελλάδα παραμένει η πιο κλειστή οικονομία στην Ε.Ε., γεγονός παράδοξο με βάση το μέγεθός της, δεδομένου ότι μικρές οικονομίες τείνουν να είναι περισσότερο «ανοικτές».
Γενικότερα, η Ελλάδα έχει ιστορικό ρεκόρ παρατεταμένων εμπορικών ελλειμμάτων και περιορισμένου ανοίγματος των αγορών της. Επίσης, παρουσίασε αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της τάξης του 10% του ΑΕΠ την περίοδο από το 1995 έως τα τέλη της δεκαετίας του 2000, για να κορυφωθεί στο 14,5% το 2008. Επιπλέον, οι εξαγωγές της επιδεινώθηκαν σημαντικά από τη διεθνή κρίση.
Σε αντίθεση, όμως, με άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης και σε μια τριετία κάλυψαν τις απώλειες, η Ελλάδα ανέκαμψε οριακά μόνο, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε το εργασιακό κόστος κατά 13,3% την περίοδο 2009-2013.
Η πτωτική πορεία της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ήταν αντίστοιχη με αυτή της Ιταλίας έως το 2009 και επιδεινώθηκε περαιτέρω έως το 2013, οπότε υπήρξε μία μικρή βελτίωση. Από τις υπόλοιπες οικονομίες, συγκριτικά η Πορτογαλία κατάφερε να ανακάμψει όσον αφορά τις εξαγωγικές δραστηριότητές της το 2005, καλύπτοντας τις απώλειες της δεκαετίας του 2000, ενώ αξιοσημείωτη βελτίωση παρουσίασε και η εξαγωγική δραστηριότητα σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις