Τους βασικούς άξονες προτεραιότητας για μία συνεκτική και αποτελεσματική Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας, προέβαλε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ως απαραίτητη προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και εδραίωσης της εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων της χώρας, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης.
Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Κεντρικής Εξαγωγικής Οργάνωσης της χώρας, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, «η οικονομική ανάπτυξης της χώρας, η δημοσιονομική σταθερότητα και η διατήρηση της Ελλάδας στον πυρήνα των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης διέρχεται νομοτελειακά από την αύξηση των εξαγωγών. Ο μετασχηματισμός του οικονομικού μοντέλου της χώρας και η εξυπηρέτηση του χρέους της προϋποθέτουν εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών άνω του 35% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως, δηλαδή εξαγωγές άνω των 60 δις ευρώ από 55 δις σήμερα.
Το διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον μοιάζει ευνοϊκότερο από ότι τα προηγούμενα χρόνια, με την υποχώρηση του ευρώ, την ενίσχυση της ρευστότητας και της κατανάλωσης στην Ευρώπη, λόγω του Προγράμματος της ΕΚΤ, και οι Διεθνείς Οργανισμοί, προβλέπουν για το 2015 αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 5-5,5%. Στο πλαίσιο αυτό, ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας προσδοκά από τη νέα Κυβέρνηση ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από φορολογικές επιβαρύνσεις και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε ένα φιλοαναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό επιχειρηματικό πλαίσιο, ώστε να κεφαλαιοποιηθούν οι προσδοκίες για συνέχιση των ρυθμών αύξησης των εξαγωγών στα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου του 2014.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τη συνέχιση των προσπαθειών για άρση των αντικινήτρων σε επίπεδο γραφειοκρατίας και διαδικασιών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να αυξηθούν κατά 30% ή 16 δις το προσεχές διάστημα, διευκολύνοντας τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με πυρήνα την εξωστρέφεια.
Ήδη ο περιορισμός του υπουργικού συμβουλίου, αποτελεί ισχυρό συμβολισμό προς την κατεύθυνση ενός πιο ευέλικτου σχήματος της Δημόσιας Διοίκησης, με τους παραγωγικούς φορείς να προσμένουν τη μετουσίωση αυτού του σχήματος και σε όρους πιο αποτελεσματικού κράτους.
Παράλληλα, οι επικείμενες επισκέψεις στην Ελλάδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Προέδρου του Eurogroup, επιβεβαιώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον φυσικό γεωστρατηγικό χώρο για τη χώρα, αλλά και την κυριότερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.
Αποτελεί, λοιπόν, εθνικό ζητούμενο να σταλεί από τις υγιείς πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ως προς την επόμενη ημέρα της χώρας και τον πιο αξιόπιστο τρόπο επίτευξης της οικονομικής ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των εταίρων, ακόμη και της ίδιας της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας. Κι αυτός είναι ο τρόπος της καλά σχεδιασμένης Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, που περιλαμβάνει την αποτελεσματική σύμπραξη Δημόσιου, Ιδιωτικού Τομέα, σε συνθήκες δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής υγείας».
Οι Άξονες Προτεραιότητας
Να σημειωθεί ότι μετά από πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ του ΠΣΕ, για τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου, ανακοινώθηκε ότι «όλες οι υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου συμφωνούν για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και άμεσων μέτρων που συνοψίζονται στους εξής βασικούς άξονες:
-Ενίσχυση Ρευστότητας των Επιχειρήσεων: μέσα από τη νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, από Προγράμματα Προχρηματοδότησης Εξαγωγών και την Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ.
-Ελάφρυνση Επιβαρύνσεων Πολιτών και Επιχειρήσεων: με αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου, μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και μείωση του ενεργειακού κόστους για τις μονάδες παραγωγής
-Επιθετική προώθηση-προβολή των ελληνικών προϊόντων στο Εξωτερικό: με σύγχρονους τρόπους marketing και δικτύωσης, που στόχο θα έχουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των εμπορικών εταίρων και αύξηση της προστιθέμενης αξίας των εξαγωγών.
-Μεταφορά Εξαγωγικής Τεχνογνωσίας σε ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις και Κίνητρα Αύξησης της Απασχόλησης: μέσω προγραμμάτων Εκπαίδευσης-Κατάρτισης, Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων και αξιοποίησης του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας».
-Ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων απλοποίησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών εξωτερικού εμπορίου, προκειμένου να απελευθερωθεί παραγωγικό και επενδυτικό δυναμικό, που θα οδηγήσει σε αύξηση εξαγωγών κατά 30%, προκειμένου να προσεγγίσουν και να υπερβούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις