Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου Euronext σημείωσαν άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους τη Δευτέρα, υποστηριζόμενα από τα ρωσικά σχέδια για απόσυρση προσωρινά από την εξαγωγική αγορά που θα μπορούσε να ενισχύσει τη μεγάλη ζήτηση για προμήθειες της ΕΕ.
Ο ξηρός καιρός σε ολόκληρη την Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας στήριξε επίσης την αγορά σιταριού, με μια απότομη περικοπή από την συμβουλευτική εταιρεία IKAR στις προβλέψεις της για τη φετινή ρωσική συγκομιδή σιταριού, διατηρώντας το επίκεντρο των πιθανών ζημιών στις καλλιέργειες.
Στο Euronext που εδρεύει στο Παρίσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου σημείωσαν άνοδο έως 3,8% στα 206,00 ευρώ (223,88 $) τον τόνο, υψηλό στη διάρκεια του συμβολαίου και την υψηλότερη τιμή από τα τέλη Ιανουαρίου του περασμένου έτους. Το συμβόλαιο αργότερα έφτασε τα 5,25 ευρώ, ή 2,6%, στα 203,75 ευρώ.
Ο κίνδυνος από τους κορυφαίους εξαγωγείς σίτου στη Ρωσία να τερματίσει την εξαγωγική του περίοδο νωρίς και να μιλήσει για περιορισμένη διαθεσιμότητα φυσικών προμηθειών στη Γαλλία, επέμεινε στην προσοχή στην αυστηρότερη προσφορά εξαγωγών. Η υφυπουργός Γεωργίας της Ρωσίας Oksana Lut δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα θα αναστείλει τις εξαγωγές έως την 1η Ιουλίου μόλις εξαντληθεί η ποσόστωση εξαγωγής του δεύτερου τριμήνου, η οποία αναμένεται να συμβεί στα μέσα Μαΐου.
"Παρά το βαρύ πρόγραμμα εξαγωγών που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, ο γαλλικός και ο ευρωπαϊκός σίτος εξακολουθούν να επωφελούνται από την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των καταγωγών της Μαύρης Θάλασσας που υπόκεινται σε ποσοστώσεις", ανέφερε σε ανακοίνωση η σύμβουλος Agritel.
Τα εβδομαδιαία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδειξαν ότι το μπλοκ μαζί με τη Βρετανία είχε εξάγει 27,16 εκατομμύρια τόνους μαλακού σίτου μέχρι στιγμής στην σεζόν 2019/20, αύξηση 62% σε σχέση με πέρυσι.
Στη Γερμανία, το στάνταρ ψωμί σιταριού με 12% πρωτεΐνη για παράδοση Μαΐου στο Αμβούργο προσφέρθηκε προς πώληση λίγο άλλαξε περίπου στα 6 ευρώ σε σχέση με τη σύμβαση του Παρισιού του Μαΐου.
Οι αγοραστές προσέφεραν περίπου 5 ευρώ πάνω από το Παρίσι.
«Η ζήτηση για εξαγωγές θα μπορούσε να αλλάξει στην ΕΕ εάν εξαντληθεί η ποσόστωση της Ρωσίας, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής να είναι οι νικητές», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος. Ένας σημαντικός περιοριστικός παράγοντας στη Γερμανία είναι ότι έχει εξαχθεί τόσο πολύ σιτάρι τους τελευταίους μήνες, ώστε ο όγκος που διατίθεται για εξαγωγή θεωρείται ότι είναι μικρός. Η βαριά αγορά αλευριού και ψωμιού από το κοινό στο ξέσπασμα του κοραναϊού έχει επίσης διατηρήσει την εσωτερική ζήτηση σιταριού υψηλή », πρόσθεσε.
«Αλλά οι τιμές του Euronext πάνω από το επίπεδο των 200 ευρώ θα μπορούσαν ίσως να εξουδετερώσουν ορισμένα αποθέματα που οι αγρότες συγκρατούν.»
Οι θέσεις των νέων καλλιεργειών στο Euronext επίσης αυξήθηκαν απότομα, με τον σίτο του Δεκεμβρίου να διαμορφώνεται 4,25 ευρώ υψηλότερα στα 192,75 ευρώ.
Σε μια πρώτη πρόβλεψη της παραγωγής μαλακού σίτου 2020/21 στην ΕΕ χωρίς τη Βρετανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε μια καλλιέργεια 126,1 εκατομμυρίων τόνων, από 130,9 εκατομμύρια πέρυσι.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις