Οι εξαγωγές αγροτικών εμπορευμάτων μειώνονται εν μέσω της πτώσης της ζήτησης και της πτώσης των τιμών

Καθώς η ζήτηση για τα εμπορεύματα συνεχίζει να μειώνεται, οι επιτόπιοι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι υφίστανται τεράστιες απώλειες καθημερινά, καθώς οι εξαγωγείς αγροτικών εμπορευμάτων περιορίστηκαν να πουλήσουν σε μειωμένες τιμές, πολύ κάτω από το κόστος της εκμετάλλευσης.

Αυτή η ανάπτυξη επηρεάζει προϊόντα όπως κακάο, κάσιους, ιβίσκο, φρούτα και άλλες καλλιέργειες σε μεγάλη ζήτηση στη διεθνή αγορά.

Στην περίπτωση του κακάου, για παράδειγμα, η έλλειψη προστασίας επηρεάζει δυσμενώς τους αποθηκευμένους κόκκους κακάου καθώς προκαλεί συνεχή απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απώλειες σε νομισματικούς όρους παρά τη διασφάλιση της ποιότητας, καθώς η τιμή των εμπορευμάτων καθορίζεται συχνά από το βάρος του.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Αγροτικών Καλλιεργητών Νωπών Προϊόντων και Εξαγωγέων της Νιγηρίας (AFGEAN), κ. Akin Sawyerr, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η πανδημία είχε ήδη προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στην εξαγωγική επιχείρηση, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πολύ τρομερή.

«Η εφοδιαστική είχε γίνει μια μεγάλη πρόκληση λόγω του κλεισίματος των αγορών και του κλειδώματος σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που περιορίζει την κίνηση των προμηθειών και των πελατών. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά, καθώς οι περισσότεροι εξαγωγείς δεν διατηρούν δεδομένα σχετικά με την καταστροφή. Πολλοί απλώς προσπαθούν να επιβιώσουν από το κλείσιμο. Υψηλής αξίας και ευπαθή εμπορεύματα είναι τα κύρια ζητήματα».

Οι εξαγωγείς χάνουν επί του παρόντος έως και το 70% των προϊόντων τους, είτε σε επίπεδο αγροκτήματος είτε σε συγκεντρωτικό επίπεδο. Το κόστος μεταφοράς έχει διπλασιαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις και με το κλείσιμο των αεροδρομίων, μόνο οι ειδικές πτήσεις φορτίου μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα σοβαρά με περιορισμό των ευκαιριών εξαγωγής και του κόστους των αεροπορικών μεταφορών.

Η πανδημία είναι μια έκκληση αφύπνισης προς τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν το σχέδιό τους για διαφοροποίηση της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η γεωργία από μόνη της θα μπορούσε να εγγυηθεί έσοδα εάν τα κράτη είναι έτοιμα να κάνουν τα απαραίτητα.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις