Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, ο κόσμος κινδυνεύει να αποκοπεί από το ρωσικό σιτάρι σε μια στιγμή που ορισμένοι βασικοί αγοραστές σπεύδουν να το εισαγάγουν. Το Καζαχστάν, από τους σημαντικότερους στον κόσμο προμηθευτές σιτάλευρων, απαγόρευσε τις εξαγωγές του είδους όπως και πολλών άλλων βασικών ειδών διατροφής, ανάμεσά τους τα καρότα, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και η ζάχαρη. Ταυτόχρονα, το Βιετνάμ ανέστειλε προσωρινά κάθε συμφωνία εξαγωγής ρυζιού, ενώ η Σερβία διέκοψε τις εξαγωγές ηλιελαίου και άλλων ειδών διατροφής. Το μέτρο φαίνεται πως εξετάζει, άλλωστε, και ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας του κόσμου, η Ρωσία, που παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και αφήνει το ενδεχόμενο απαγόρευσης στις εξαγωγές.
Ο κορυφαίος αποστολέας τον περασμένο μήνα περιόρισε τις πωλήσεις έως τον Ιούνιο για να προστατεύσει τη δική του προμήθεια, καθώς η κρίση του ιού κοροναϊού προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Αν και οι περιορισμοί θεωρήθηκαν αρκετά χαλαροί για να διασφαλίσουν τις κανονικές εμπορικές ροές για αυτήν την περίοδο του έτους, η Ρωσία έχει ήδη κάψει ολόκληρη την ποσόστωση. Θα σταματήσει τις αποστολές σιτηρών σε όλους εκτός από τέσσερις πρώην σοβιετικούς γείτονες όταν το τελευταίο φορτίο που έχει κλείσει κάτω από τα όρια φεύγει από τη χώρα.
Ενώ η απαγόρευση θα διαρκέσει μόνο έως ότου οι αγρότες ξεκινήσουν τη συγκομιδή τον Ιούλιο, ορισμένα άλλα κοντινά έθνη έχουν επίσης περιορίσει τις εξαγωγές σιτηρών, απειλώντας να επαναπροσανατολίσουν το παγκόσμιο εμπόριο και προκαλώντας ανησυχίες για έλλειψη τροφίμων και υψηλότερες τιμές. Χώρες από την Αίγυπτο έως την Τουρκία προσπαθούν να φορτώσουν τις εισαγωγές ενώ μπορούν ακόμη, και οι Ρώσοι φορτωτές τροφοδοτούν αυτή τη ζήτηση.
Πρόσφατα υπήρξε μια «αναταραχή δραστηριότητας», δήλωσε ο Andrey Sizov Jr., διευθύνων σύμβουλος του συμβούλου SovEcon στη Μόσχα. «Οι αγοραστές θέλουν να το αποθηκεύσουν επειδή συνειδητοποιούν ότι ενδέχεται να μην έχουν την ευκαιρία να το κάνουν αργότερα.»
Επίσης, οι πωλήσεις από κυβερνητικά αποθέματα - ένα άλλο μέτρο που αποσκοπεί στη διαφύλαξη εγχώριων προμηθειών - βοήθησαν στη συγκράτηση των τοπικών τιμών και στη διατήρηση των ανταγωνιστικών εξαγωγών. Το Υπουργείο Γεωργίας την Κυριακή δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να φύγει το τελευταίο φορτίο που έχει κλείσει με την ποσόστωση.
Η Αίγυπτος είναι μια χώρα που μπορεί να αγοράσει περισσότερα από την ΕΕ. Ο κορυφαίος αγοραστής σιταριού κάνει ένα ασυνήθιστο βήμα εισαγωγής μεγάλης ποσότητας σιταριού κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του για να διασφαλίσει ότι έχει αρκετό για να τροφοδοτήσει τον πληθυσμό του, πολλοί από τους οποίους ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Το έθνος της Βόρειας Αφρικής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, αλλά έχει ήδη ενισχύσει τις γαλλικές αγορές αυτή τη σεζόν λόγω πιο ανταγωνιστικών τιμών.
Οι καταναλωτές συγκεντρώνουν μεγάλα αποθέματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ η επιδημία μόλις που αρχίζει να επηρεάζει την οικονομία. Και όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αν επιβληθούν νέοι περιορισμοί στο εμπόριο μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό. Πολλώ δε μάλλον στην παρούσα συγκυρία, καθώς θα πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις και θα είναι απόρροια αγωνίας και όχι προσαρμογή σε πραγματικό πρόβλημα εφοδιασμού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις