Τη θέση τους ότι η πραγματοποίηση εξαγωγών αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και η εξειδίκευση και κατάρτιση στελεχών για να επιτευχθούν ακόμη καλύτερες επιδόσεις στην παγκόσμια αγορά, εξέφρασαν από κοινού οι συμμετέχοντες στην σημερινή διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ).
«Δυστυχώς το 80%-90% των εξαγωγών της χώρας μας γίνεται από το 5%-10% των επιχειρήσεων και αυτή η ψαλίδα πρέπει να κλείσει», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Yπογράμμισε ότι η πραγματοποίηση εξαγωγών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς όπως σημείωσε απαιτεί ενημέρωση, πληροφόρηση, εγρήγορση, εκπαίδευση και κατάρτιση. «Το άλμα εξαγωγών που πετυχαίνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη, αλλά αποτελεί μια διαδικασία σκληρής και επίμονης δουλειάς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Λέγοντας δε ότι η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην το σκηνικό παγκοσμίως, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι στοιχεία όπως εγρήγορση, αφύπνιση και προσαρμογή, είναι απαραίτητα για τη βιωσιμότητα και ανάπτυξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων στη μετά covid-19 εποχή. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το μέλλον της χώρας βρίσκεται στα «χέρια» των ανταγωνιστικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο ίδιος επισήμανε ότι «ναι μεν όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να παράξουν και να εξάγουν, αλλά στη μάχη της εξωστρέφειας πρέπει να μπούμε όλοι μαζί δυναμικά και με συνεργασίες και συνέργειες, να κερδίσουμε το στοίχημά της».
Η Κεντρική Μακεδονία είπε «είναι μια από τις πρωταγωνίστριες περιφέρειες μεταξύ των 13 που υπάρχουν στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Την περίοδο 2018-2019 οι εξαγωγές της έτρεξαν με θετικό ρυθμό 7,6% αύξηση, ενώ στο διάστημα 2015-2019 κατέκτησε τη δεύτερη θέση σε επίπεδο εξαγωγικής επίδοσης, μετά την Αττική.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Παναγιώτης Χασάπης, επισήμανε ότι «δεν πρέπει και δεν μπορεί να κάνει καθένας εξαγωγές, εάν πρωτίστως δεν είναι εκπαιδευμένος» και υπογράμμισε την αξία των cluster για την ικανοποίηση των δυνητικών πελατών στο εξωτερικό σε επίπεδο κυρίως ποσοτήτων.
Ανθεκτική η οικονομία της ΠΚΜ στην covid-19-Προς εξυγίανση η άτυπη ΒΙΠΕ Καλοχωρίου
Μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να επηρέασε σημαντικά στην οικονομική δραστηριότητα, με τις επιχειρήσεις να παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας, αλλά όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Γιουτίκας «ναι μεν υπάρχει σημαντική οικονομική κάμψη, δεν είναι όμως με όρους απόλυτης οικονομικής καθήλωσης ή κατακόρυφης βουτιάς των οικονομικών δεικτών, όπως συμβαίνει αλλού».
Η οικονομία στην ΠΚΜ, κατά τον ίδιο, «κρατήθηκε και εξακολουθεί να παρουσιάζει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα σε κρίσιμους τομείς και παρά το γεγονός ότι δέχτηκε πολύ σοβαρά πλήγματα, ωστόσο μας δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα ότι όχι απλώς μπορεί να κινήσει εκ νέου με στήριξη φυσικά, αλλά και να ανακάμψει με αξιώσεις».
Όπως διευκρίνισε, το χονδρεμπόριο και ο κλάδος των Logistics παρουσίασαν εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού μια πολύ «ελπιδοφόρα ανάπτυξη και σύμφωνα με στοιχεία, αυτές(οι επιχειρήσεις) που είναι εγκατεστημένες στη Θεσσαλονίκη προσέφεραν το 2019 το 28% των συνολικών νέων θέσεων εργασίας της χώρας σε αυτόν τον τομέα, ενώ τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει αδειοδοτηθεί η ίδρυση ή η επέκταση περισσοτέρων των 300 επενδύσεων στους προαναφερόμενους τομείς».
Ο κ Γιουτίκας, αναφέρθηκε στα προγράμματα που «έτρεξε» η ΠΚΜ τον τελευταίο χρόνο, ενώ επισήμανε και τα σχέδια της Περιφέρειας για την αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης καθώς και για την εξυγίανση της άτυπης ΒΙΠΕ Καλοχωρίου.
Γνωστοποίησε ότι η ΠΚΜ βρίσκεται σε συζητήσεις με ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για τον εκσυγχρονισμό υποδομών και την επαναλειτουργία των κενών βιομηχανικών κτιριακών υποδομών εντός των βιομηχανικών περιοχών στο σύνολο της Περιφέρειας. Παράλληλα, όπως είπε, δημιουργείται το υπόβαθρο για την επέκταση των εγκαταστάσεων της ΒΙΠΕ Σίνδου, για να γίνει πιο ελκυστική για την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ τόνισε ότι σχεδιάζεται η νέα είσοδος στο ύψος της Γ Ζώνης. «Πρόκειται για συνδετήριο άξονα με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Αθήνας και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας και στόχος είναι με τη νέα είσοδο να διευκολυνθεί ακόμη περισσότερο η μεταφορική δραστηριότητα από και προς τη ΒΙΠΕ», τόνισε.
Για το θέμα της εξυγίανσης της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στην περιοχή Καλοχωρίου και την μετεξέλιξή της σε Βιομηχανικό Πάρκο, ο κ. Γιουτίκας ανέφερε ότι «έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για τη πραγματοποίηση της μελέτης για την εξυγίανση αυτής της περιοχής».
Η υπεύθυνη προγράμματος κατάρτισης στελεχών, στέλεχος του ΣΕΒΕ, Μαίη Δεμερτζή αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιεί ο σύνδεσμος, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και απευθύνονται σε απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας. Ο πρώτος κύκλος κατάρτισης επικεντρώθηκε στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών Μονάδων στον κλάδο της Αγροδιατροφής - Βιομηχανίας Τροφίμων και ο δεύτερος στον τομέα της Ανάπτυξης Εξαγωγικών μονάδων στον κλάδο των Δομικών Υλικών. Οι θέσεις συμμετοχής στα προγράμματα αφορούσαν σε 817 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 310 από την ΠΚΜ και οι υπόλοιποι από τις υπόλοιπες 13 περιφέρειες της χώρας.
Με τη φράση «ο παγκόσμιος ανταγωνισμός στην μετά covid-19 εποχή θα είναι εξαιρετικά πιο δύσκολος και περίπλοκος», ο Α΄ αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης, υπογράμμισε τη σημασία της απόκτησης εξειδικευμένων δεξιοτήτων, ειδικά σε θέματα κυκλικής οικονομίας, ψηφιακού περιβάλλοντος και αξιολόγησης κινδύνων.
Στον 150 σελίδων οδηγό που θα εκδόσει ο ΣΕΒΕ για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, λέγοντας ότι θα αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο που βήμα- βήμα θα βοηθά τους ανθρώπους του επιχειρείν να πετύχουν το στοίχημα της εξωστρέφειας.
Την ανάγκη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας να εντάξουν στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα τμήματα για στελέχη στο στίβο των εξαγωγών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Πέλλας, Ιορδάνης Τσώτσος, μέλος διοικητικού συμβουλίου Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, τονίζοντας τη σημασία των συνεργειών για εξαγωγικές επιτυχίες. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις Πέλλας εξάγουν σε τρίτες χώρες και προς την κατεύθυνση αυτή κατέθεσε πρόταση διεξαγωγής σεμιναρίων από τον ΣΕΒΕ και για αυτές τις αγορές.
Την ανάγκη επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και μεγαλύτερης στήριξης του επιχειρείν από την πολιτεία, υπογράμμισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Ιωάννης Κουφίδης, λέγοντας ότι στη διάρκεια της 10ετούς οικονομικής κρίσης έγινε ξεσκαρτάρισμα στο επιχειρείν και «τώρα πρέπει να το βοηθήσουμε να με υποδομές ώστε να μπορεί απρόσκοπτα να εκτελεί το έργο του».
Το επιχειρείν βρίσκεται σε στάδιο επιβίωσης λόγω της covid-19, σημείωσε από τη πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, προσθέτοντας ότι απαιτούνται καλύτερη πρόσβασή του σε ρευστότητα και μείωση ασφαλιστικών και φορολογικών συντελεστών.
«Οι εξαγωγές θέλουν επενδύσεις και συνεργασίες», τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κιλκίς, Χρήστος Χατζημλάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προγράμματα εξωστρέφειας, ενώ η ά αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Χρύσα Γρανούζη σημείωσε ότι οι εξαγωγές πρέπει να μπουν πιο δυναμικά στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και η πολιτεία να παρέχει κίνητρα και στήριξη σε επίπεδο οργάνωσης για πιο μαζικές και δυναμικές συμμετοχές των επιχειρηματιών σε εκθέσεις του εξωτερικού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις