Ετούτα εδώ τα μάρμαρα… πάνε καλύτερα το 2014

 

Καλύτερη χρονιά προοιωνίζεται το 2014 για όλα τα μεταλλουργικά κι εξορυκτικά προϊόντα, αναφέρει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με έρευνα για τις εξαγωγές μεταξύ των εταιριών μελών του, η διετία 2012-13 χαρακτηρίζεται ως έτος αστάθειας στις διεθνείς αγορές πρώτων υλών. Η ζήτηση σε πολλά προϊόντα ήταν συγκρατημένη και μειωμένη, ενώ υπήρξε σημαντική πτώση τιμών και ιδιαίτερα στα μέταλλα.

Η τάση ύφεσης πολλών οικονομιών χωρών της Ε.Ε. που επηρέασε, όπως ήταν φυσικό τις διεθνείς αγορές Ορυκτών Πρώτων Υλών (ΟΠΥ) και τέλος με δυσβάστακτη αύξηση του κόστους ενέργειας σε πολλές ευρωπαϊκές βιομηχανίες που τις οδήγησε σε υπολειτουργία ή κλείσιμο, με αντίστοιχες επιπτώσεις και στη ζήτηση ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ).

Σημαντικό  παράγοντα στις διακυμάνσεις ζήτησης και τιμών ΟΠΥ, αποτέλεσε η αστάθεια στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, τομέας που απορροφά μεγάλες ποσότητες πρώτων υλών. Χαρακτηριστικό  στοιχείο της αστάθειας του 2012-2013, είναι η σημαντική πτώση των τιμών των μετάλλων. Για  τα ελληνικά προϊόντα αλουμίνιο και σιδηρονικέλιο, οι τιμές έφτασαν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων  ο οποίος σε  σχετική έρευνα  μεταξύ των μελών του  αναφέρει επίσης ότι:

«Αντίθετα  το ελληνικό μάρμαρο ,παρά τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση στο εσωτερικό, δεν σταμάτησε την αναπτυξιακή του πορεία κύρια λόγω της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών που πραγματοποιεί. Η ανάπτυξη  αυτή δεν είναι ισόβαρής σε όλη τη μαρμαρική δραστηριότητα, βασίζεται κύρια στις εξαγωγές των μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών του τομέα και σε προϊόντα όπως τα μάρμαρα περιοχής Βώλακα, Θάσου, Καβάλας, Διονύσου, Δράμας, Κοζάνης που έχουν αξιοσημείωτη ως μεγάλη, ζήτηση.

Παρότι το ελληνικό μάρμαρο συνεχίζει να παραμένει ένας από τους βασικότερους πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό δεν βοηθιέται από την ελληνική πολιτεία σε θέματα, όπως εκσυγχρονισμού της λατομικής νομοθεσίας, κινήτρων για αξιοποίηση παραπροϊόντων ή μη εμπορεύσιμων ογκομαρμάρων και επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων αδειοδοτήσεων από τις επιμέρους περιφέρειες.       

Για όλα τα μεταλλουργικά και εξορυκτικά προϊόντα εκτιμάται ότι το 2014 θα έχει μικρή βελτίωση έναντι των χαρακτηριστικών που αναφέρθηκαν για το 2012 και 2013 και μεγαλύτερη εξισορρόπηση ζήτησης τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις