Η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο φθηνή σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με έρευνα του αναλυτή Μπεν Γκάλαγκερ της GTM Research.
Ο Γκάλαγκερ προβλέπει ότι το κόστος κατασκευής τεχνολογίας ηλιακής ενέργειας θα μειώνεται κατά 4,4% ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι το 2022 η τιμή θα μειωθεί κατά 27%. Αυτή η μείωση του κόστους οδηγεί όλο και περισσότερες χώρες να υιοθετήσουν και να προωθήσουν την ηλιακή ενέργεια ως βιώσιμη πηγή.
Η μελέτη αποδίδει την πτώση της τιμής στην παγκοσμιοποίηση του εξοπλισμού και των πόρων που απαιτούνται για την κατασκευή των συστημάτων, όπως οι επενδυτές, το κόστος εργασίας και τα δομικά στοιχεία, γεγονός που σημαίνει ότι «η τιμολόγηση του υλικού έχει διαβρωθεί από τις δυνάμεις της αγοράς», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ηγέτης αυτής της παγκόσμιας μείωσης των τιμών είναι η Ινδία, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί να παράγει ηλιακή ενέργεια στα 65 σεντ δολαρίου ανά βατ. Αυτή είναι η χαμηλότερη τιμή ηλιακής ενέργειας στην ιστορία, σε οποιαδήποτε περιοχή.
Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο κόστος παγκοσμίως, αν και εξακολουθεί να μειώνεται συνολικά, με κάθε βατ να κοστίζει περίπου 2 δολάρια. Ενδεικτικά το κόστος στην Ευρώπη είναι 1 δολάριο και στις ΗΠΑ 1,1.
Από τη μία πλευρά, η μείωση της τιμής της ηλιακής ενέργειας και των άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι θετική, διότι έτσι προωθείται η γενικότερη χρήση τους, με οφέλη για το περιβάλλον και την κοινωνία. Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτή η μείωση να μην έχει προκληθεί χρησιμοποιώντας εξαρτήματα κακής ποιότητας ή τη χαμηλότερη πληρωμή των εργαζομένων, όπως έχει γίνει σε περιπτώσεις στην Ινδία, αναφέρει η έκθεση.
naftemporiki.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις