Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, που αναµένεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή, πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση στη γεωθερμία.
Όπως απάντησε το ΥΠΕΝ σε κοινοβουλευτική ερώτηση της Χρυσής Αυγής, με το νέο σχέδιο νόµου εκσυγχρονίζεται το θεσµικό πλαίσιο έρευνας και αξιοποίησης της γεωθερµίας, καθώς και δηµιουργείται ένα στιβαρό πλαίσιο για την αξιοποίηση του πόρου, ικανό να καλλιεργήσει κλίµα εµπιστοσύνης στις τοπικές κοινωνίες για τα οφέλη από την αξιοποίηση αυτής της µορφής ΑΠΕ.
Ειδικότερα, απλουστεύεται η κατηγοριοποίηση των γεωθερµικών πεδίων. Τα γεωθερµικά πεδία θα χωρίζονται σε τοπικού (θερµοκρασία ρευστού 30-90°C) και εθνικού ενδιαφέροντος (θερµοκρασία ρευστού άνω των 90°C).
Αυξάνεται η ελάχιστη θερµοκρασία καθορισµού γεωθερµικού δυναµικού κατά 5°C, δηλαδή από τους 25°C, αναπροσαρµόζεται στους 30°C, παρέχοντας τη δυνατότητα αξιοποίησης αρκετών αγροτικών γεωτρήσεων για άρδευση.
Θεσπίζονται ανταποδοτικά οφέλη, από τα µισθώµατα, για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες αναπτύσσεται η γεωθερµία. Ποσοστό 10% του ποσού των ετήσιων αναλογικών µισθωµάτων θα διατίθεται στους δήµους.
Η εκµίσθωση και η διαχείριση των γεωθερµικών πεδίων χαµηλής θερµοκρασίας θα ανήκει στις αποκεντρωµένες διοικήσεις, οι οποίες σπεύδουν τις διαδικασίες αξιοποίησης και εκµετάλλευσης των σχετικών γεωθερµικών πεδίων.
Στο νομό Ξάνθης έχουν χαρακτηριστεί δύο πεδία χαµηλής θερµοκρασίας ως βεβαιωµένα (Κεσσάνης και Ερασµίου – Μαγγάνων) και ένα πεδίο χαµηλής θερµοκρασίας ως πιθανό (Ερασµίου – Μαγγάνων).
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις