Φυσικό Αέριο: Πρόοδος της υλοποίησης του Νοτίου Διαδρόμου

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

O υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 6η Υπουργική Σύνοδο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor-SGC) που διεξήχθη σήμερα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

 

Βασικό αντικείμενο της Συνόδου ήταν η πρόοδος της υλοποίησης του Νοτίου Διαδρόμου, που θα μεταφέρει μέχρι το τέλος του 2020  φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ιταλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από ένα δίκτυο αγωγών (South Caucasus Pipeline, TANAP, TAP). Συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη 13 χωρών , στελέχη των ενεργειακών εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο (BP, Botas, Snam, κλπ.) ενώ σε υψηλόβαθμο επίπεδο εκπροσωπήθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση -που συμπροεδρεύει του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου- και οι ΗΠΑ.

 

Ο κ. Θωμάς περιέγραψε την εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της Ελλάδας που είναι ευθυγραμμισμένη με την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης προς ένα ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται όλο και περισσότερο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

 

Ο Έλληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε όλα τα projects που «κουμπώνουν» με τον Νότιο Διάδρομο και

προωθούν τον στόχο για διαφοροποίηση των οδεύσεων και των πηγών φυσικού αερίου, όπως είναι ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, ο σταθμός επαναεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπουλης (FSRU), η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας και ο αγωγός  East Med. 

 

Τέλος, ο κ. Θωμάς ανέδειξε την ανάγκη όλες οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στον Νότιο Διάδρομο και το διευρυμένο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να συνεχίσουν την συμμετοχή τους σε αυτό και τα επόμενα χρόνια μετά την λειτουργία του SGC ώστε να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν από κοινού το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής προάγοντας την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το βιοαέριο και το υδρογόνο. «Πρέπει να παραμείνουμε μπροστά από τις εξελίξεις, ώστε να επιτύχουμε μια σημαντική συνεισφορά στην ενεργειακή μετάβαση  της Ευρώπης και όλων των Συμμετεχόντων χωρών», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις