Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι θεμελιώδους σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Μάθετε τι κάνουν οι ευρωβουλευτές για να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση.
Ενεργειακή απόδοση είναι η χρήση λιγότερης ενέργειας για την παροχή της ίδιας υπηρεσίας. Επιτρέπει την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών CO2 από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
Οι νόμοι του 2018 για την ενεργειακή απόδοση επανεξετάζονται για να βοηθήσουν την ΕΕ να επιτύχει νέους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας του 2021. Θα συμβάλουν επίσης στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων που προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία.
Η ΕΕ εργάζεται παράλληλα για κανόνες για την αύξηση της ανανεώσιμης ενέργειας.
Νέοι στόχοι ενεργειακής απόδοσης
Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θα μπορούσε να μειώσει όχι μόνο τις εκπομπές CO2, αλλά και τον ετήσιο λογαριασμό των 330 δισεκατομμυρίων ευρώ για εισαγωγές ενέργειας. Γι’ αυτό και οι νομοθέτες της ΕΕ εργάζονται για την επικαιροποίηση του στόχου ενεργειακής απόδοσης του 32,5% για το 2030, ο οποίος συμφωνήθηκε το 2018.
Οι νέοι στόχοι, τους οποίους το Κοινοβούλιο ενέκρινε τον Σεπτέμβριο του 2022, αυξήθηκαν στο 40% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και στο 42,5% της πρωτογενούς κατανάλωσης ενέργειας. Η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας είναι η ακαθάριστη εσωτερική κατανάλωση (εξαιρουμένων των μη ενεργειακών χρήσεων), ενώ η τελική κατανάλωση ενέργειας είναι όλη η ενέργεια που παρέχεται στη βιομηχανία, τις μεταφορές, τα νοικοκυριά, τις υπηρεσίες και τη γεωργία (εξαιρούνται οι παραδόσεις στον τομέα της μετατροπής της ενέργειας και οι ίδιες οι βιομηχανίες ενεργειακών δραστηριοτήτων).
Η τελική ψηφοφορία επί της εν λόγω νομοθεσίας αναμένεται να λάβει μέρος κατά την ολομέλεια του Δεκεμβρίου.
Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων
Η θέρμανση και η ψύξη των κτιρίων είναι ιδιαίτερα ενεργοβόροι κλάδοι καθώς ευθύνονται για το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ. Το 75% περίπου των κτιρίων 75% είναι ενεργειακώς μη αποδοτικά.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε κανόνες για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τον Απρίλιο του 2018 σύμφωνα με τους οποίες τα κράτη μέλη θα πρέπει να ετοιμάσουν εθνικές μακροπρόθεσμες στρατηγικές υπέρ της ανακαίνισης κτιρίων. Στόχος είναι η κατασκευή κτιρίων με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας έως το 2050.
Μια νέα, φιλόδοξη πρόταση
Τον Δεκέμβριο του 2021, η Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στα πλαίσια του σχεδίου Fit for 55 για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ. Στόχος είναι η επίτευξη κτιριακού δυναμικού μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Περιλαμβάνει στρατηγικές ανακαίνισης και την απαίτηση όλα τα νεόδμητα κτίρια στην ΕΕ να είναι μηδενικών εκπομπών έως το 2030.
Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στον κτιριακό τομέα έως το 2030, διασφαλίζοντας ότι όλα τα νέα κτίρια συνάδουν με τους στόχους κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ.
Τα κτίρια του αύριο θα παράγουν ενέργεια
Η αναθεωρημένη οδηγία δεσμεύει επίσης τις χώρες της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι τα νεόδμητα κτίρια διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες. Η απαίτηση αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά, από το τέλος του 2026 έως το τέλος του 2029, σε όλα τα νέα δημόσια και εμπορικά κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 250τ.μ., όλα τα υπάρχοντα δημόσια και εμπορικά κτίρια ίδιων διαστάσεων και όλες τις νέες κατοικίες.
Το Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τους νέους κανόνες κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Δεκεμβρίου.
Ενεργειακή απόδοση οικιακών συσκευών
Το 2017 το Κοινοβούλιο απλοποίησε το σύστημα ενεργειακής επισήμανσης για οικιακές συσκευές, όπως λάμπες, τηλεοράσεις και ηλεκτρικές σκούπες, για να διευκολύνει τους καταναλωτές να αξιολογούν την ενεργειακή απόδοση της κάθε συσκευής.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις