Καλλιέργεια αράπικου φιστικιού

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή,θρεπτική και νόστιμη διατροφική επιλογή γι' αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιο μας.                  

Τα φρέσκα αράπικα φιστίκια είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.Ο καρπός της αραχίδας είναι θαυμάσια πηγή πρωτεϊνών και φολικού οξέος όπως επίσης περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου, ψευδαργύρου και βιταμίνης Ε.Η κατανάλωση του αράπικου φιστικιού βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στη καλή λειτουργία της καρδιάς, στη μείωση της χοληστερόλης.Επίσης τελευταίες έρευνες συνδέουν τα αράπικα φιστίκια με τη βελτίωση της όρασης και της διάθεσης.

 

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι ξηροί καρποί έχουν σημαντική θέση στην ελληνική διατροφή όμως το 72% της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται με εισαγωγές προϊόντων από χώρες εντός της ευρωπαϊκής ένωσης και από τρίτες χώρες.Συγκεκριμένα η εγχώρια ζήτηση του αράπικου φιστικιού καλύπτεται εξ' ολοκλήρου από τρίτες χώρες γιατί η παραγωγή του καρπού στη χώρα μας είναι ελλειμματική. Το φιστίκι παράγεται κυρίως στις Η.Π.Α. ,σε χώρες της Ασίας και σε χώρες της Αφρικής.Η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της για αράπικο φιστίκι από τις παραπάνω χώρες.

 

Η συγκεκριμένη καλλιέργεια βέβαια θα ευδοκιμούσε σε όλες τις μεσογειακές χώρες όπως επίσης και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

 

Συνεπώς το ενδιαφέρον για ελληνικό φιστίκι είναι διαρκώς αυξανόμενο.Σε αυτό βέβαια βοήθησε η αύξηση των τιμών του εισαγόμενου φιστικιού κυρίως από την Κίνα όπως επίσης και η μέτρια ποιότητα του.

 

Τα οφέλη της συγκεκριμένης καλλιέργειας  είναι πολλά όπως και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτή.

Οι σπόροι περιέχουν σε πολύ υψηλό ποσοστό (40-50%) λιπαρές ουσίες,από τις οποίες παράγεται εδώδιμο έλαιο υψηλής θρεπτικής αξίας (φιστικέλαιο) αλλά και ένα είδος βουτύρου (φιστικοβούτυρο). Επίσης καβουρδισμένοι οι σπόροι καταναλώνονται ως ξηροί καρποί, ενώ με κατάλληλη επεξεργασία δίνουν ένα υποκατάστατο του κακάο που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική.

Το έλαιο της αραχίδας λόγω της χημικής του σύνθεσης είναι κατάλληλο για τηγάνισμα αλλά και για βιομηχανική χρήση, λόγω της ανθεκτικότητας του στις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης και από άποψης θρεπτικής αξίας είναι ένα έλαιο πολύ καλό για τη διατροφή των ανθρώπων.

Τα υπολείμματα της μεταποίησης των καρπών μετά την απομάκρυνση του ελαίου χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων.

 

Αναμφίβολα το αράπικο φιστίκι είναι μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια για τα ελληνικά δεδομένα .

 

Τα βήματα της καλλιέργειας

 

-Προετοιμασία εδάφους 

Συνιστάται στο χωράφι την προηγούμενη χρονιά να έχει καλλιεργηθεί σιτάρι ή καλαμπόκι. Καλό θα είναι κάθε χρόνο οι καλλιέργειες να εναλλάσσονται.Τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να οργωθεί το χωράφι με άροτρο σε βάθος 30 έως 40 πόντους.Έπειτα πρέπει να περαστούν, κατά τους χειμερινούς μήνες, 2 σταθεροί καλλιεργητές βαρέου τύπου.Την άνοιξη πριν τη σπορά πρέπει να φρεσκαριστεί το χώμα με καλλιεργητή προετοιμασίας και να ριχτεί η βασική λίπανση 20 μέρες πριν τη σπορά. Έπειτα να φρεσκαριστεί ξανά το χώμα με καλλιεργητή προετοιμασίας ή γκάρι. Δύο μέρες πριν τη σπορά πρέπει να γίνει ενσωμάτωση με stomp.(330 γραμμάρια/στρέμμα).Η σπορά γίνεται μέσα με τέλη Απριλίου.

 

-Σπορά

 Η σπορά γίνεται με πνευματική μηχανή. Οι σειρές πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 75 εκατοστά και η απόσταση από φυτό σε φυτό να είναι 8 εκατοστά. Όσον αφορά το βάθος πρέπει να είναι δύο φορές το μέγεθος του σπόρου της συγκεκριμένης σποράς.Σύμφωνα με μελέτες το κατάλληλο ph για την καλλιέργεια της αραχίδας είναι 6,5-7. Επίσης καθοριστικό ρόλο παίζει το αμμουδερό χώμα για την καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας.Όμως η εμπειρία μας, από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, μας οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να έχουμε ισάξια αποτελέσματα απόδοσης και σε εδάφη που δεν είναι βασικά (7.5-8 ph) όπως επίσης και σε μη αμμουδερά χώματα. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εξής συνδυασμό:

 

α) Επέμβαση διάφορων σκευασμάτων στο χωράφι.                                                                                            

 β) Την εφαρμογή υδρολίπανσης σε κάποιες περιόδους του βιολογικού κύκλου του φυτού.

 

 

-Άρδευση

 Διακρίνουμε 3 χρονικές περιόδους στην ανάπτυξη της αραχίδας, ανάλογα με τις ανάγκες της σε νερό.

 

 α) Μετά τη σπορά και πριν την άνθηση.Μετά τη σπορά χρειάζεται ένα σύντομο πότισμα με καρούλι, κανόνι ή ράμπα. Πριν την άνθηση του φυτού τοποθετούμε σταλακτοφόρους σωλήνες (λάστιχα) για ομοιόμορφο πότισμα της καλλιέργειας και για την επίτευξη της σωστής υδρολίπανσης.

 

β) Περίοδος άνθησης και σχηματισμός γυνοφορίων.Στη συγκεκριμένη περίοδο ποτίζουμε εντατικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας.

 

γ) Περίοδος ωρίμανσης των λοβών.Το φυτό χρειάζεται επίσης αρκετό νερό με στόχο τη θρέψη του καρπού και την ωρίμανση του.

 

 

-Λίπανση

 Για την ανάπτυξη της αραχίδας χρειάζονται ποσότητες φωσφόρου και καλίου. Οι ποσότητες αυτές χορηγούνται ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας.

 

 

 -Συγκομιδή

 Η ανάπτυξη των καρπών μέσα στο έδαφος καθιστά δύσκολη την άμεση οπτική παρακολούθηση του φυτού. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ξεριζώσουμε 10 τυχαία φυτά (δείγματα) από διάφορες περιοχές του χωραφιού.Στη συνέχεια κόβουμε τους πιο ανεπτυγμένους καρπούς. Σπάζοντας το φλοιό θα πρέπει να δούμε μαύρα στίγματα στο εσωτερικό του φλοιού και κοκκίνισμα του καρπού (φιστίκι) τότε είμαστε έτοιμοι για την εξαγωγή των φυτών.Η εξαγωγή των φυτών γίνεται 130-150 μέρες από τη σπορά.Μετά την εξαγωγή των φυτών πρέπει να αφήσουμε τα φυτά στο χωράφι 5-8 μέρες ανάλογα με τις θερμοκρασίες των συγκεκριμένων ημερών ώστε να στεγνώσουν και να ξεραθούν. Αυτό γίνεται για να απορροφήσουν τα φιστίκια όλους τους χυμούς. Έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη γεύση καθώς και ποιότητα του καρπού.Η εξαγωγή των φυτών γίνεται με digger (εξαγωγέα φιστικιού). Από την προσωπική μας εμπειρία είναι το καταλληλότερο μηχάνημα γιατί δεν έχουμε καθόλου απώλειες κατά την εξαγωγή. Επίσης με τις απαραίτητες μετατροπές αποφεύγουμε τα εργατικά χέρια γιατί το συγκεκριμένο μηχάνημα γυρίζει το φυτό απόλυτα.Τέλος η συγκομιδή των φυτών γίνεται με αλωνιστική μηχανή αραχίδας.

 

 

 -Αποθήκευση

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της καλλιέργειας ξηρών καρπών έναντι των νωπών προϊόντων είναι η διατηρησιμότητα τους. Οι ξηροί καρποί διατηρούνται επί μακρό χρονικό διάστημα διευκολύνοντας τους παραγωγούς σε σχέση με τον χρόνο και τους τρόπους διάθεσης τους.Η αποθήκευση των φιστικιών πρέπει να γίνει σε μέρος σκιερό και χωρίς υγρασία.

 

 

Η ενασχόληση μας με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια έγινε σταδιακά. Το 2013 με 10 στρέμματα (πειραματικά) το 2014 με 60 στρέμματα και αυτόν τον χρόνο, το 2015, με 100 στρέμματα.

 

Τα έξοδα της καλλιέργειας της αραχίδας είναι λίγα και τα έσοδα αυτής πολύ μεγαλύτερα από μια κοινή καλλιέργεια (π.χ.το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα κ.α.).

 

Από την εμπειρία μας τα τελευταία 3 χρόνια καθοριστικό ρόλο για το μέγιστο της παραγωγής κατέχει το είδος του σπόρου (ποικιλία, συνθήκες) που θα φυτευτεί

.

Διαθέτουμε επίλεκτο φιστίκι για την εγκατάσταση (φύτευση) στην καλλιέργεια σας.

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

Νικόλαος  Σούκιας

Παραγωγός αράπικου φιστικιού 

 

Αγροκήπιο,Δήμου Κιλελέρ,Λάρισα

6980341803                            

 2411102875    

mail:[email protected]

www.plsoukias.gr

 www.twitter.com/plsoukias

 www.facebook.com/plsoukias

 www.instagram.com/plsoukias

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις