Χριστούγεννα με απολύσεις  από Παπουτσάνη

 

Ένταση κι επεισόδια σήμερα παραμονές Χριστουγέννων, στη σαπωνοποιία Παπουτσάνης Α.Β.Ε.Ε., που κατέληξαν σε τραυματισμούς δυο ατόμων και σε προσαγωγές.

Η ατμόσφαιρα στο εργοστάσιο στη Ριτσώνα μύριζε μπαρούτη,  μετά την απόλυση 6 εργαζομένων την Παρασκευή το μεσημέρι και την επικείμενη απόλυση άλλων 2 στη  σαπωνοποιία Παπουτσάνης ΑΒΕΕ το επόμενο διάστημα.

Σ΄ ένδειξη διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία. Σήμερα το πρωί, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Agrocapital ο Νίκος Ξυράφης, πρόεδρος Εργαζομένων Πανελλαδικής Ένωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών, επιχειρήθηκε να στηθεί απεργοσπαστικός οργανισμός, συνοδεία των ΜΑΤ.

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι απολύσεις ήταν στοχευμένες από πλευράς της εργοδοσίας της επιχείρησης, με στόχο να σπάσουν τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων.
Πληροφορίες ανέφεραν πως μια εργαζόμενη που είχε ήδη πρόβλημα με την καρδιά της χειροτέρεψε κι ένας εργαζόμενος να τραυματιστεί από τα ΜΑΤ. Αμφότεροι  μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μετά τα επεισόδια έγιναν προσαγωγές  με το αιτιολογικό της παράνομης βίας και διατάραξης κοινής ειρήνης , αφού έγιναν μηνύσεις από πλευράς της εταιρίας.

Ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με αφορμή την επίσκεψη του στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, όπου κρατούνταν 8 εργαζόμενοι της Παπουτσάνης Α.Β.Ε.Ε δήλωσε τα εξής:

«Η Διοίκηση της Παπουτσάνης ΑΒΕΕ. επέλεξε παραμονές Χριστουγέννων να προχωρήσει στην απόλυση 6 εργαζομένων.  Επειδή στην πρόκληση αυτή αντέδρασαν οι εργαζόμενοι με απεργιακές κινητοποιήσεις η εταιρεία απάντησε με τη χρήση απεργοσπαστικού μηχανισμού για να συνεχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου της, στη Ριτσώνα Χαλκίδας. Οι εργαζόμενοι σήμερα το πρωί βρέθηκαν αντιμέτωποι και με ισχυρές δυνάμεις καταστολής που συνέλαβαν εργαζόμενους και τους οδήγησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας, ενώ 2 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν με ελαφρά τραύματα στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας», τόνισε.

«Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι ο απεργοσπαστικός μηχανισμός χρησιμοποιήθηκε και ως εργαλείο για την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των συλληφθέντων. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει αυτές τις τακτικές που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τις εργασιακές σχέσεις και συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων», ανέφερε ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου.

Παραμονές Χριστουγέννων επέλεξε η εργοδοσία του «Παπουτσάνη» να επιτεθεί εναντίον εργατών που διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά και αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις συναδέλφων τους στο εργοστάσιο, τόνισε το ΚΚΕ.

Με τη λογική «νόμος και τάξη», υποστήριξε,  η Αστυνομία προχώρησε σε 8 συλλήψεις συνδικαλιστών, που συμπαρίστανται στον αγώνα των εργατών, ανάμεσά τους και ενός απολυμένου. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να απορριφθούν από όλους τους εργαζόμενους, που μοιράζονται τις ίδιες δυσκολίες με τους εργάτες στον «Παπουτσάνη».

Το ΚΚΕ απαίτησε άμεση απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων και ζήτησε κι άλλοι εργαζόμενοι να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργατών του «Παπουτσάνη».  

Τελικά, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος οι εργαζόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις