Το βασίλειο του κουραμπιέ στη Νέα Καρβάλη

 

ΚΑΒΑΛΑ.Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, όταν άλλοι γύριζαν από διασκέδαση ή απολάμβαναν τον πρώτο ύπνο, το νεαρό ζευγάρι ξυπνούσε και ντυνόταν για να κάνει την προεργασία στο φούρνο. Η σύζυγος, αν και Βαρβάρα, δυσανασχετούσε με το... βάρβαρο ξύπνημα και τότε ο άντρας της, της έταξε ότι θα φτιάξει τέτοια υποδομή στη δουλειά του, που δεν θα χρειάζεται να ξυπνούν από τόσο νωρίς.

Η μικρή επιχείρηση στη Νέα Καρβάλη Καβάλας ξεκίνησε με ψωμί, αλλά αξιοποίησε και την ωραία συνταγή της γιαγιάς Μαρίκας από την Καρβάλη Καππαδοκίας. Το πρώτο διάστημα όποιος πελάτης έμπαινε για να αγοράσει ψωμί, το νεαρό ζευγάρι τον κερνούσε και κουραμπιέδες.

Στην αρχή έβγαζαν ψωμί κι έξι κιλά κουραμπιέδες και το πρωτόγονο και ενστικτώδες μάρκετινγκ, που όμως στην πράξη ήταν γευσιγνωσία, έγινε αφετηρία για μεγαλύτερη παραγωγή κουραμπιέδων.

Τα έξι κιλά έγιναν δώδεκα, τα δώδεκα δεκαοχτώ και στο τέλος το ψωμί μπήκε σχεδόν στη γωνία κι ο κουραμπιές έγινε το σήμα κατατεθέν της επιχείρησης. Αρχισαν να τους τηλεφωνούν από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, από την Αθήνα και να στέλνουν με το ΚΤΕΛ κουραμπιέδες.

Η υπόθεση θα μπορούσε να είναι ένα απίθανο χολιγουντιανό σενάριο, όμως σαράντα χρόνια μετά το ζευγάρι εξακολουθεί να είναι ακόμη μαζί στη δουλειά κι ο σύζυγος έχει πάρει τον τίτλο του «Βασιλιά του Κουραμπιέ», αν και διαθέτει την πιο γλυκιά βασίλισσα.

Οσο κι αν κάποιοι υποτίθεται πως τον αποκαλούν υποτιμητικά έτσι, η αλήθεια είναι πως επί δεκαετίες ο θρόνος τους είναι άπιαστος. Ο 65χρονος σήμερα Πρόδρομος Ιωσηφίδης τήρησε την υπόσχεσή του στη Βαρβάρα, που απεικονίζεται να φτιάχνει τα γλυκά, με την οποία έχουν σήμερα δύο κόρες, δύο γαμπρούς και πέντε εγγόνια, και το μικρό αρτοποιείο εξελίχθηκε σε βιομηχανική μονάδα, παρ' ότι πέρασε κι από διακυμάνσεις και σκαμπανεβάσματα.

Εφτιαξαν μεγαλύτερο εργαστήριο, στέλνουν παραγωγή στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά μια επιχειρηματική κίνηση που θεωρητικά φάνταζε σωστή αλλά πρακτικά δεν βγήκε όπως έπρεπε, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην εταιρεία και να μειωθεί και το μόνιμο προσωπικό από 50 άτομα, στα 22.

Σήμερα, όμως, παρά την κρίση, η εταιρεία έχοντας πίσω της ένα σημαντικό κεφάλαιο γνώσης κι ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο στη βιομηχανική ζώνη της Καβάλας σε έκταση 2.500 τ.μ., προσπαθεί να αναπληρώσει το λίγο χαμένο χρόνο και να επανακάμψει βρίσκοντας και νέες αγορές, κάνοντας επιχειρηματικά ανοίγματα και στην Τουρκία. Κι απ' ό,τι φαίνεται οι συνταγές των γιαγιάδων αποδεικνύονται πραγματικός θησαυρός.


enet.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις