Τα ρόδια από τη Δράμα που κατακτούν 26 ευρωπαϊκές χώρες

Την παρουσία του χυμού ροδιού στην εβδομάδα ελληνικών προϊόντων που πρόκειται να καθιερώσει από το καλοκαίρι και στις 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όπου δραστηριοποιείται, μεγάλη γερμανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια, αναμένεται να "κλείσει" εντός της εβδομάδας ο ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, όπως ανέφερε ο διευθυντής του συνεταιρισμού Γρηγόρης Αργυρίου.
 
Ο κ. Αργυρίου δήλωσε -μεταξύ άλλων- ικανοποιημένος που το ρόδι έχει μπει για τα καλά στα σπίτια των νοικοκυριών της χώρας μας και πλέον δεν αποτελεί μόνο ένα προϊόν που χρησιμοποιείται κατά τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς.

Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια ροδιάς βρίσκεται μεν σε τροχιά ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να "ενηλικιωθεί" και έτσι η καλλιεργούμενη έκταση δεν υπερβαίνει συνολικά τα 25.000 στρέμματα. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Αργυρίου, στα επόμενα χρόνια δεν αποκλείεται να αυξηθεί σημαντικά, με τους παραγωγούς να εγκαταλείπουν παραδοσιακές καλλιέργειες που "πλέον δεν έχουν να τους προσφέρουν κανένα σημαντικό κέρδος".

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η παραγωγή ροδιού το 2007 έφθανε στη χώρα μας τα 4.000 στρέμματα, όταν το 2005 ήταν κάτι λιγότερο από 1.000 στρέμματα και το 1994 μόλις 500. Το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής είναι περίπου 2.250.000 τόνοι, με τα "ηνία" να κρατά η Ινδία (1.200.000 τόνους) και να ακολουθούν το Ιράν (650.000 τόνους) και οι ΗΠΑ (100.000 τόνους), όπως προκύπτει από στοιχεία του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ).

Βάσει των στοιχείων αυτών, η ελληνική αγορά απορροφά ποσότητες ροδιών που κυμαίνονται μεταξύ 1.000-1.200 τόνων, εκ των οποίων οι 800 τόνοι εισάγονται. Οι εισαγόμενες ποσότητες αφορούν, κυρίως, ρόδια ξινών ή ημίξινων ποικιλιών, που χαρακτηρίζονται από πολύ καλή εξωτερική εμφάνιση. Επισημαίνεται ότι η ελληνική αγορά εισάγει μεγάλες ποσότητες ροδιών, κυρίως από Τουρκία, Ιράν, Ινδία, Αίγυπτο και Ισραήλ.

Μια πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια
"Η καλλιέργεια ροδιάς εξασφαλίζει τα προς το ζην και αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη, από οικονομικής πλευράς, παραγωγή" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παραγωγός Κώστας Τσατλάκης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως "δυστυχώς και στον κλάδο της ροδιάς υπάρχουν επιτήδειοι έμποροι, που κρατούν απλήρωτους τους παραγωγούς, ενώ η αύξηση της παραγωγής σημαίνει και πτώση τιμών".

Στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον ίδιο, με την καλλιέργεια ροδιάς απασχολούνται 27 παραγωγοί, με την καλλιεργούμενη έκταση να ανέρχεται σε 600 στρέμματα και την απόδοση να υπολογίζεται σε 3 τόνους/ στρέμμα. Στο Νομό Κιλκίς, με την ίδια καλλιέργεια ασχολούνται περί τους 150 παραγωγούς και η καλλιεργούμενη έκταση ανέρχεται σε 2.000 στρέμματα. Στο Νομό Πέλλας συνολικά έχουν εγκατασταθεί περί τα 1.200 στρέμματα, τα οποία και δουλεύονται από 50 παραγωγούς.

Στο Νομό Δράμας, με την καλλιέργεια ροδιάς απασχολούνται 700 παραγωγοί και η καλλιεργούμενη έκταση φθάνει τα 8.000 στρέμματα, με την απόδοση να διαμορφώνεται σε 2000 κιλά/στρέμμα, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επεσήμανε ότι τα δέντρα ροδιάς στην περιοχή δεν βρίσκονται όλα σε πλήρη ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμηση ότι στην επόμενη διετία η ετήσια παραγωγή στην περιοχή θα ξεπερνά ενδεχομένως τα 2 εκατ. κιλά.

Σήμερα, πραγματοποιούνται εξαγωγές σε Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Αμερική και Πολωνία, ενώ μέρος της παραγωγής εξακολουθεί να "κατευθύνεται" σε αυστριακή εταιρεία που το διοχετεύει σε φαρμακεία.

Τα κέρδη, η παραγωγή και η εγκατάσταση της φυτείας
Με τα καθαρά κέρδη ανά στρέμμα να φθάνουν ως και τα 1200 ευρώ, η καλλιέργεια της ροδιάς αποτελεί μια προσοδοφόρα εναλλακτική αγροτική δραστηριότητα. H διάρκεια της παραγωγικής ζωής μιας φυτείας ροδιάς υπολογίζεται σε 25-30 έτη. Οι αποδόσεις ανά δένδρο κυμαίνονται από 40 ως 50 κιλά και ανά στρέμμα από 2.500 ως 3.000 κιλά.

Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος καλλιέργειας ροδιάς ανέρχεται σε 540 ευρώ, ενώ το καθαρό εισόδημα είναι 1.000-1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ροδιά μπορεί να μπει σε καρποφορία από το τρίτο ή το τέταρτο έτος μετά την εγκατάστασή της, ενώ σε πλήρη παραγωγή φθάνει μετά το έβδομο ή όγδοο έτος. Κατά την πλήρη παραγωγή της αποδίδει 2,5-3 τόνους/στρέμμα εμπορεύσιμο ρόδι- ίσως και περισσότερο.

Η ωρίμανση των καρπών της ροδιάς γίνεται την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, ανάλογα με την ποικιλία, ενώ η συγκομιδή, που αρχίζει όταν τα δέντρα έχουν φθάσει σε ηλικία τριών - τεσσάρων χρόνων, γίνεται από το τέλος Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ένα φυτό σε ώριμη ηλικία παράγει περίπου 100 εμπορεύσιμους καρπούς, η ωρίμανση των οποίων κλιμακώνεται σε περίπου ένα δίμηνο.

Το κλίμα που ταιριάζει περισσότερο στην καλλιέργεια της ροδιάς είναι το υποτροπικό. Η ροδιά ευδοκιμεί σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από μακρύ, θερμό και ξηρό καλοκαίρι.

Η ροδιά μπορεί να επιτύχει πολύ καλές παραγωγές εφόσον στις περιοχές φύτευσης η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους δεν πέφτει κάτω από τους -12 βαθμούς Κελσίου, ενώ δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά τις ιδιότητες και τον τύπο του εδάφους.

Ρόδι το ευεργετικό!
Η ροδιά είναι ένα δέντρο ανθεκτικό, που σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα. Μάλιστα, ήταν γνωστό και στην αρχαία Ελλάδα, με αναφορές -μεταξύ άλλων- στο έργο του Ομήρου.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε σάκχαρα, βιταμίνες A,B,C μέταλλα, όπως ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, σίδηρο και την αντιοξειδωτική ουσία σελήνιο.

Το δε εκχύλισμα του ροδιού λέγεται πως έχει ευεργετική δράση κατά του καρκίνου του προστάτη, ενώ η κατανάλωση χυμού ροδιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικών κακώσεων στα βρέφη.

Οι κατακόκκινοι και χυμώδεις σπόροι του είναι στυπτικοί, αφροδισιακοί, δροσιστικοί και ανακουφίζουν από τον πυρετό. Τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό και λέγεται πως καθαρίζουν το αίμα, τα νεφρά και την κύστη.

Το αφέψημα από τα άνθη της ροδιάς, υπό μορφή γαργάρας είναι καλό για τη θεραπεία της ουλίτιδας και ανακουφίζει από τον πονόλαιμο, ενώ το αφέψημα από τη φλούδα του καρπού καταπολεμά τις αμοιβάδες.

Ο δε χυμός του ροδιού, αναμεμειγμένος με ελαιόλαδο, είναι ευεργετικός για το δέρμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις