Για το επονομαζόμενο «Μαύρο Ελαιόλαδο», δηλαδή αυτό που εισάγεται και μετά αναμιγνύεται με Ελληνικό έξτρα παρθένο Ελαιόλαδο, το οποίο είτε διατίθεται στο εσωτερικό ως Ελληνικό, είτε στο εξωτερικό, επίσης ως Ελληνικό, μίλησε , ο αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, Γιώργος Γωνιωτάκης.
Αποτελεί την μεγάλη πληγή του πρωτογενούς τομέα, στα Αγροτικά προϊόντα, αλλά και στα Κτηνοτροφικά, οι λεγόμενες «ελληνοποιήσεις» προϊόντων. Πρόκειται για προϊόντα κατωτέρου ποιότητας, φθηνά, που εισάγονται, στην συνέχεια «ελληνοποιούνται» και μοσχοπουλιούνται ως Ελληνικά! Πληγώνοντας την αυθεντική γεύση και τραυματίζοντας βαριά τη φήμη των πραγματικών Ελληνικών προϊόντων.
Όπως τόνισε ο κ. Γωνιωτάκης, αυτό δεν παρατηρείται μόνο στο Ελαιόλαδο, αλλά και σε άλλα προϊόντα. Αυτά ειπώθηκαν στην πρόσφατη ημερίδα που έγινε από πλευράς Διεπαγγελματικής και έδωσαν το παρόν τους ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, αλλά στελέχη και εκπρόσωποι και άλλων κομμάτων.
«ΤΟ ΘΕΜΑ είναι πως πρέπει να ξέρουμε ΑΚΡΙΒΩΣ τι ποσότητα ελαιολάδου παράγουμε στην Ελλάδα, τι αποθεματικό έχουμε κάθε χρόνο. Οι Ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν τη δουλειά τους και να μην αφήνουν δρόμους ανοικτούς, για τέτοια εγχειρήματα των επιτηδείων…Όλα τα προϊόντα θα πρέπει να έχουν αναγραφή χώρα προέλευσης και παραγωγής. Ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει την τελική επιλογή του προϊόντος, αν θα είναι Ελληνικό ή ξένο. Αλλά όχι να του πασσάρουν το νοθευμένο ως Ελληνικό και να το πληρώνει κιόλας. Εδώ λοιπόν θα πρέπει όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να ΣΥΝΕΡΓΑΣΘΟΥΝ στην πράξη και όχι μόνο να αρκεσθούν στις διαπιστώσεις και στις προτάσεις, σε συνεννόηση και με τους παραγωγούς. Στη συνέχεια να εκπονηθεί ένα σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής και αυτό να έχει Συνέχεια. Αυτά θα τα πούμε και στον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον οποίο θα συναντηθούμε», τόνισε ο κ. Γωνιωτάκης.
Επιπλέον στη συνάντηση με τον νέο ΥΠΑΑΤ, θα μπει στην ατζέντα το θέμα της υπερφορολόγησης των Αγροτών και των Παραγωγών, σε σημείο που να αναζητούν τη μαύρη αγορά για τα προϊόντα τους, προκειμένου να τους απομείνει κάτι από την ασφυκτική φορολογία, για τη συνέχιση της ζωής τους και του επαγγέλματός τους.
Για δε το άλλο θέμα της Ενεργειακής Τελειοποίησης του Ελαιολάδου, υπογράμμισε πως είναι κάθετα αρνητικός με ένα τέτοιο ενδεχόμενο… «Μπλέκουμε σε επικίνδυνους δρόμους και θα ήταν καλό να αφήσουμε το Ελληνικό Ελαιόλαδο έξω από αυτό…μην χάσουμε και την πραγματική και αυθεντική ταυτότητα του προϊόντος ναυαρχίδα του πρωτογενούς τομέα στη Χώρα μας».
Σε ότι αφορά το ξήλωμα ελαιόδεντρων, που ακούστηκε ευρέως τις τελευταίες μέρες, ο κ. Γωνιωτάκης, ξεκαθάρισε πως αυτό δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά άλλες χώρες που τα ελαιόδεντρα προσβλήθηκαν από την Ξυλέλλα, όπως η Ιταλία, για την ανανέωση των ελαιώνων με νέες υγιείς φυτείες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις