Ελαιόλαδο: Στα ύψη οι τιμές το χειμώνα

Η μειωμένη φετινή παραγωγή, η έλλειψη αποθεμάτων, λόγω του δύσκολου χειμώνα που προηγήθηκε και η ξηρασία, που έχει καταγραφεί στις χώρες – παραγωγούς του ελαιόλαδου είναι οι βασικοί παράγοντες, που εκτοξεύουν την τιμή του στα ύψη.

Ωστόσο όμως τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο άσχημα. Οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, που ήταν μεγάλης διάρκεια και διάσπαρτες σε ολόκληρη τη χώρα, κατέστρεψαν, εκτός των άλλων, ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού ελαιώνα. 

Έτσι, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις η αναμενόμενη παραγωγή θα πιεστεί ακόμα περισσότερο και θα κυμανθεί στους 200.000 με 210.000 τόνους.

Στα 130 ευρώ ένας τενεκές λάδι στην Αχαΐα

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ από τον ελαιώνα Αχαΐας, φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών – της έντονης ξηρασίας- δεν υπάρχει καρπός… “Θα πούμε το λάδι λαδάκι”, δηλώνουν χαρακτηριστικά οι παραγωγοί, που βρίσκονται σε απόγνωση. 

Οι φωτιές, όπως λένε, επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο φεύγει από τον παραγωγό της Αχαΐας προς 8 με 10 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο η τιμή παραγωγού ήταν στα 4,20 με 4,30 ευρώ/κιλό.

“Θα πούμε το λάδι λαδάκι” λένε οι παραγωγοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ στα μέσα του Ιουλίου ξεπερνούσαν σημαντικά τα 6,5 ευρώ ανά κιλό, με τη μέση τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται μεταξύ 7,2 – 7,5 ευρώ φτάνοντας μέχρι και τα 8 – 8,2 ευρώ, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, η οποία ολοκληρώνεται τον επόμενο μήνα.

Μάλιστα, η αγορά αναμένει περαιτέρω εκτόξευση των τιμών του ελληνικού λαδιού, με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να συνεχίζει να σπάει «ρεκόρ».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου νέας σοδειάς ακόμα και στα 9 ευρώ το κιλό στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές του λαδιού σημείωσαν αύξηση κατά 10,6%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο η τιμή του είχε αυξηθεί κατά 21,9% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Ειδικότερα, η λιανική τιμή στα ράφια του σούπερ μάρκετ κυμαίνεται από 6,5 ευρώ τα ιδιωτικής ετικέτας το λίτρο έως και τα 14 ευρώ, σε ορισμένες περιπτώσεις επώνυμου εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου.

Την ίδια ώρα παράγοντες της εγχώριας αγοράς δεν βλέπουν να σταματάει σύντομα το ανοδικό ράλι, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι. Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις