Ζάχαρη: Η τιμή της ανεβαίνει στα ύψη

Η τιμή της ζάχαρης σημειώνει ρεκόρ μετά ρεκόρ, ανεβαίνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Οι βασικοί λόγοι για αυτή την αύξηση είναι η ξηρασία στην Ινδία και η αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο, αλλά η ξηρασία που πλήττει τη χώρα έχει επιδεινώσει τις κακές συνθήκες καλλιέργειας. Η ξηρασία έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων ζαχαροκάλαμου και έχει αυξήσει το κόστος παραγωγής.

Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου έχει επίσης συμβάλει στην αύξηση της τιμής της ζάχαρης. Η ζάχαρη χρησιμοποιείται στην παραγωγή αιθανόλης, η οποία είναι ένα βιοκαύσιμο. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για αιθανόλη, γεγονός που έχει μειώσει την προσφορά ζάχαρης στις παγκόσμιες αγορές.

Η αύξηση της τιμής της ζάχαρης έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία τροφίμων. Η ζάχαρη είναι ένα βασικό συστατικό πολλών γλυκών προϊόντων, όπως σοκολάτες, μπισκότα, κέικ, παγωτά και αναψυκτικά. Η αύξηση της τιμής της ζάχαρης έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής αυτών των προϊόντων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τους προς τους καταναλωτές.

Στην Ελλάδα, η τιμή της ζάχαρης έχει αυξηθεί κατά 8,5% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, η σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα δείχνει αύξηση 60%.

Η αύξηση της τιμής της ζάχαρης είναι ένα ακόμη στοιχείο του πληθωριστικού περιβάλλοντος που επικρατεί παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις