Υποχωρούν οι τιμές στο σιτάρι της Ε.Ε

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι Euronext υποχώρησαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των συμβολαίων, πιεζόμενα από την απότομη πτώση στο Σικάγο και τις ανησυχίες για έντονο εξαγωγικό ανταγωνισμό εν μέσω άφθονων παγκόσμιων αποθεμάτων.

Το σιτάρι άλεσης Μαρτίου στο Euronext με έδρα το Παρίσι υποχωρούσε κατά 1,4% στα 215,25 ευρώ (233,78 δολάρια) ανά μετρικό τόνο στις 1554 GMT, κοντά στο χαμηλό επίπεδο ζωής του συμβολαίου των 214 ευρώ που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η ύφεση της ζήτησης αυτή την εβδομάδα, μετά από μια σειρά αγορών από τους εισαγωγείς την περασμένη εβδομάδα, έχει επαναφέρει το ενδιαφέρον στις καθυστερημένες εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον φθηνότερο ανταγωνισμό από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας.

"Όλα τα κέρδη που είδαμε αυτή την εβδομάδα εξανεμίστηκαν σήμερα, με το Σικάγο να έχει επιστρέψει κάτω από τα 6 δολάρια το μπούσελ", δήλωσε ένας Γάλλος έμπορος.

"Έγινε πολύ ήσυχα και δεν υπάρχει τίποτα που να δίνει ώθηση στην αγορά".

Η χαλάρωση των τιμών στη Ρωσία και η αύξηση των όγκων στο θαλάσσιο κανάλι της Ουκρανίας σε καιρό πολέμου κρατούσαν την προσοχή στον ανταγωνισμό από τη ζώνη της Μαύρης Θάλασσας.

"Οι ρωσικές τιμές εξαγωγής τόσο για το σιτάρι με πρωτεΐνη 11,5% όσο και για το σιτάρι με πρωτεΐνη 12,% για την αποστολή του Φεβρουαρίου εξακολουθούν να διατηρούνται κάτω από τα 240 δολάρια ανά τόνο FOB", δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

Οι έμποροι δήλωσαν ότι ένας σημαντικός αριθμός πλοίων που είχαν κλείσει εισιτήρια για να μεταφέρουν σιτηρά μέσω της Ερυθράς Θάλασσας εξακολουθεί να ταξιδεύει, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κλείσουν εισιτήρια για να περάσουν από την Ερυθρά Θάλασσα.

"Με περισσότερα πλοία να εκτρέπονται από την Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων, ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται αν το ουκρανικό σιτάρι θα βρει το δρόμο του σε αγορές όπως η Αλγερία σε μεγαλύτερες ποσότητες", δήλωσε άλλος έμπορος.

Η Αλγερία είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές για το σιτάρι της ΕΕ.

Οι έμποροι σημείωσαν επίσης την είδηση ότι οι κινεζικές τελωνειακές αρχές ενέκριναν το σιτάρι της Αργεντινής για εξαγωγή στην Κίνα, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τον ανταγωνισμό για το γαλλικό σιτάρι σε έναν σημαντικό εξαγωγικό προορισμό τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις