Η Μεσογειακή διατροφή η καλύτερη στον κόσμο για όγδοη συνεχόμενη χρονιά

Το U.S. News & World Report ανακήρυξε τη μεσογειακή διατροφή ως την καλύτερη για όγδοη χρονιά.

Η δημοσίευση ζήτησε από μια ομάδα 69 ιατρών, εγγεγραμμένων διαιτολόγων, διατροφικών επιδημιολόγων, σεφ και ερευνητών απώλειας βάρους να αναλύσουν 38 δημοφιλή διατροφικά πλάνα σε 21 κατηγορίες.

Κατά την εξέταση της κατηγορίας «καλύτερη συνολική δίαιτα», οι κριτές συνέκριναν τη διατροφική πληρότητα των διαιτών, τους κινδύνους και τα οφέλη για την υγεία, τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και την τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα.

Η μεσογειακή δίαιτα βαθμολογήθηκε με 4,8 στα 5, κερδίζοντας τις δίαιτες DASH, Flexitarian και MIND για την καλύτερη συνολική δίαιτα.

Οι συμμετέχοντες στην επιτροπή αναγνώρισαν επίσης τη μεσογειακή διατροφή ως το καλύτερο διατροφικό πρόγραμμα για την αρθρίτιδα, τον διαβήτη, την εκκολπωματίτιδα, το λιπώδες ήπαρ, την υγεία του εντέρου, την υγιεινή διατροφή, την υψηλή χοληστερόλη, τη φλεγμονή, την ψυχική υγεία και τον προδιαβήτη.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι το διατροφικό πρότυπο, το οποίο προβλέπει επίσης τακτική σωματική δραστηριότητα, επαρκή ανάπαυση, κοινωνικοποίηση και κατανάλωση άφθονου νερού, είναι το πιο εύκολο να ακολουθηθεί.

«Η μεσογειακή διατροφή εστιάζει στην ποιότητα και τον τρόπο ζωής και όχι σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό ή μια ομάδα τροφίμων», έγραψαν η ανώτερη συντάκτρια υγείας Shanley Chan και η βοηθός διευθύνουσας συντάκτρια Elaine Hinzey.

Η παραδοσιακή διατροφή πολλών ελαιοπαραγωγικών περιοχών ενθαρρύνει την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε κάθε γεύμα με καθημερινές μερίδες ξηρών καρπών, ελαιόκαρπων και γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών λιπαρών και εβδομαδιαίες μερίδες οσπρίων, ψαριών και θαλασσινών.

Αντί να απαγορεύει την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, η μεσογειακή διατροφή συνιστά μία έως δύο μερίδες κόκκινου, λευκού και επεξεργασμένου κρέατος κάθε εβδομάδα και λιγότερες από δύο μερίδες γλυκών.

«Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το διατροφικό μοντέλο μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων της υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2, ενώ προάγει τη μακροζωία και βελτιώνει την ποιότητα ζωής», έγραψαν οι Chan και Hinzet.

Πράγματι, η τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με ευνοϊκά αποτελέσματα για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου άνοιας, του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και των χαμηλότερων περιστατικών καρκίνου.

Πολλά από αυτά τα βελτιωμένα αποτελέσματα συνδέονται με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών που βρίσκονται σε πολλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα και λαχανικά, μαζί με τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι κοινά στα ψάρια και τα θαλασσινά.

Μια σειρά από πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει την τήρηση της μεσογειακής διατροφής με χαμηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, θετικά αποτελέσματα για τη στοματική υγεία και ανακούφιση από τα συμπτώματα της μετατραυματικής διαταραχής.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η μεσογειακή διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες βοηθά τους ασθενείς με διαβήτη να επιτύχουν ύφεση, ενώ η μεσογειακή διατροφή και η άσκηση συνδέθηκαν με καλύτερη υγεία του εντέρου σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Το U.S. News & World Report προσδιόρισε επίσης τη δίαιτα MIND ως την καλύτερη για την υγεία του εγκεφάλου και τη δίαιτα DASH ως την πιο υγιεινή για την καρδιά. Και οι δύο δίαιτες περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο ως κύριο λίπος και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία τερμάτισε δεύτερη και στις δύο κατηγορίες.

Η μεσογειακή διατροφή τερμάτισε επίσης δεύτερη για την υψηλή αρτηριακή πίεση (πίσω από την DASH), την εμμηνόπαυση (πίσω από την εμμηνόπαυση), τη φυτική διατροφή (πίσω από την flexitarian) και την απώλεια βάρους (πίσω από την WeightWatchers).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις