Τα ιχθυέλαια και οι φυτικές στερόλες μειώνουν τα τριγλυκερίδια

Ο συνδυασμός  ιχθυελαίων και φυτικών στερολών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την «κακή» χοληστερόλη σε άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, δείχνει νέα μελέτη.
 
Η μελέτη διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και έδειξε ότι η συνδυαστική κατανάλωση μαργαρινών χαμηλών λιπαρών, εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες και ιχθυέλαια πλούσιων σε πολυακόρεστα ω-λιπαρά (EPA, DHA), μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της LDL-κακής χοληστερόλης.
Είναι γνωστό ότι τα υψηλά επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της LDL «κακής» χοληστερόλης έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συσχέτιση δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα, οι άνθρωποι με αυξημένη χοληστερόλη θα πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν ό, τι μπορούν για να μειώσουν τα λιπίδια αίματος. Ειδικότερα είναι σημαντικό να διατηρούν φυσιολογικό σωματικό βάρος, να γυμνάζονται συστηματικά και να  επιλέγουν μια δίαιτα υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λιπαρά ψάρια και χαμηλή σε αλάτι, χοληστερόλη, κορεσμένα και trans λιπαρά.
Επιπρόσθετα, η κατανάλωση τροφίμων με φυτικές στερόλες ενθαρρύνεται, εφόσον μπορούν να μειώσουν σημαντικά την LDL- κακή χοληστερόλη.

Προκειμένου να επιβεβαιωθεί η θεωρία ότι η κατανάλωση μίας μαργαρίνης χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες και ω-λιπαρά (EPA, DHA) από ιχθυέλαια μπορεί να μειώσει τόσο την LDL-χοληστερόλη όσο και τα τριγλυκερίδια, οι ερευνητές πραγματοποίησαν το «χρυσό πρότυπο» των διατροφικών μελετών: μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, διπλά τυφλή μελέτη, όπου συμμετείχαν 85 άνδρες και 247 γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και οι οποία κατανάλωσαν ανά ομάδες 1 από τις 5 χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαργαρίνη.


 life2day.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις