Η αλλεργία στα θαλασσινά αποτελεί την πιο συχνή τροφική αλλεργία στους ενηλίκους, προσβάλλοντας ποσοστό 2-3% εξ αυτών. Οι μύθοι για τη διαταραχή αυτή όμως περισσεύουν, αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Ο πιο διαδεδομένος είναι ότι η αλλεργία αυτή οφείλεται σε δυσανεξία του οργανισμού στο ιώδιο που περιέχουν τα θαλασσινά. Το επακόλουθο είναι ότι πολλοί ασθενείς που χρειάζονται αξονική τομογραφία και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις οι οποίες εμπεριέχουν έγχυση ιωδίου ανησυχούν ότι θα πάθουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση εάν υποβληθούν σε αυτές.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, η αλλεργία στα θαλασσινά δεν οφείλεται στο ιώδιο αλλά προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στις πρωτεΐνες των ζώων.
Ωστόσο, ακόμα και γιατροί πιστεύουν ότι φταίει το ιώδιο. Σε μία μελέτη, λ.χ., ποσοστό 70% των συμμετεχόντων ακτινολόγων και των καρδιολόγων γιατρών είπαν πως πάντοτε ρωτούν τους ασθενείς τους εάν έχουν αλλεργία στα θαλασσινά πριν τους χορηγήσουν ραδιενεργούς παράγοντες για να πραγματοποιήσουν εξετάσεις, ενώ 40% είπαν πως δεν υποβάλλουν στις εξετάσεις τους ασθενείς που απαντούν καταφατικά!
Όμως ο κίνδυνος που ο καθένας διατρέχει να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε κάποια από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν τη σκιαγραφική αντίθεση (κοντράστ) των ιατρικών εξετάσεων κυμαίνεται από 0,2% έως 17% (εξαρτάται από διάφορους παράγοντες).
Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όμως είναι εξαιρετικά σπάνιες, ενώ μελέτες δείχνουν πως όσοι έχουν αλλεργία, όποιου είδους και να είναι αυτή (άσθμα ή αλλεργία στα θαλασσινά ή σε άλλο τρόφιμο), διατρέχουν σχεδόν τον ίδιο κίνδυνο με τον γενικό πληθυσμό.
Επιπλέον, ποσοστό έως 15% των ατόμων με αλλεργία στα θαλασσινά παρουσιάζουν κάποια αλλεργική αντίδραση στις παραπάνω ουσίες - με τις σοβαρές αλλεργίες να είναι και πάλι εξαιρετικά σπάνιες.
Πηγή: tanea.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις