Όσοι θέλουν να προστατευθούν από νοσήματα όπως ο καρκίνος, θα πρέπει να μάθουν να κοιμούνται χωρίς φως τη νύχτα και με τα κινητά τους μακριά από το υπνοδωμάτιο, συνιστά ένας αμερικανός ειδικός.
Απαραίτητο είναι ακόμα να μάθουν να εκτιμούν το ημίφως, φροντίζοντας να ακολουθούν τον φυσικό φωτισμό της ημέρας όταν αυτό είναι εφικτό, ούτως ώστε να προετοιμάζεται νωρίς ο οργανισμός για τον βραδινό ύπνο.
Όλ’ αυτά είναι απαραίτητα διότι ο τεχνητός φωτισμός τις ώρες που ο οργανισμός ξέρει ότι είναι νύχτα, διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού και μακροπρόθεσμα του προκαλεί βλάβες, οι οποίες σχετίζονται με προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, ακόμα και η παχυσαρκία, προειδοποιεί ο δρ Ρίτσαρντ Στήβενς, καθηγητής Υγείας της Κοινότητας στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ (UConn).
Όπως γράφει στην επιθεώρηση «Philosophical Transactions B», την οποία εκδίδει η Royal Society (σ.σ. είναι Εθνική Ακαδημία Επιστήμης της Βρετανίας), ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την υγεία από τον τεχνητό φωτισμό των δρόμων και των σπιτιών.
«Όσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την ευεξία, άλλο τόσο είναι η έκθεση στο σκοτάδι το βράδυ», γράφει. «Αν, όμως, η σημασία του ύπνου επιτέλους έχει περάσει ως μήνυμα στην σκέψη και στην καθημερινή πρακτική του κόσμου, η σημασία του σκότους εξακολουθεί να υποτιμάται απ’ όλους».
Ο δρ Στήβενς εξηγεί ότι το βιολογικό ρολόι του ανθρώπινου οργανισμού έχει εξελιχθεί για να προσαρμόζεται στη φυσική διακύμανση του φωτός στη διάρκεια του 24ωρου.
Έτσι, η παραγωγή των ορμονών, η εργασία των γονιδίων, η σωματική θερμοκρασία και ο μεταβολισμός μας ακολουθούν το ωράριο που επιβάλλει ο ήλιος.
Ο τεχνητός φωτισμός, όμως, παραβιάζει αυτή την αλληλουχία και μπορεί να διαταράξει τον οργανισμό.
Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, ο δρ Στήβενς συνιστά όχι μόνο να κλείνουμε τα πατζούρια το βράδυ, αλλά να απομακρύνουμε από το υπνοδωμάτιο τα φώτα νυκτός, τα τάμπλετ, τα κινητά και οτιδήποτε εκπέμπει μπλε φως, το οποίο είναι πιο επιβλαβές για τον οργανισμό.
Αν, δε, πρέπει να σηκωθούμε τη νύχτα, καλό είναι να έχουμε ένα φως εξοπλισμένο με έναν κόκκινο λαμπτήρα ώστε ο φωτισμός που εκπέμπει να είναι καταπραϋντικός και αχνός.
Ο δρ Στήβενς τονίζει ότι εξαιρετικά ευάλωτα στον τεχνητό φωτισμό είναι τα μικρά παιδιά, ιδίως τα μωρά.
Οι συστάσεις του ακολουθούν τη δημοσίευση αρκετών μελετών τα τελευταία έτη που συσχετίζουν το νυχτερινό φως με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, από τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου έως την κατάθλιψη και την παχυσαρκία.
Πηγή: tanea.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις