Η ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό η κατάχρηση αλκοόλ είναι γνωστή και ο, οικονομικός, λογαριασμός είναι επίσης βαρύς, καθώς έχει υπολογιστεί σε 155,8 δισ. ευρώ μόνο για το 2010, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία. Όμως υπάρχει και μια άλλη πτυχή: το ποτό παχαίνει και μάλιστα πολύ, εξ ου και η προσπάθεια του της Ένωσης να πετύχει την αναγραφή της περιεκτικότητας των ποτών σε θερμίδες. Περισσότερα στοιχεία για την κατανάλωση στην Ευρώπη στο γράφημά μας.
Εν όψει της συζήτησης και ψηφοφορίας στην ολομέλεια του ΕΚ για τη νέα στρατηγική της ΕΕ για το αλκοόλ, εμείς ζητήσαμε από δύο από τους βασικούς συντελεστές του ψηφίσματος του ΕΚ για το θέμα να μας μιλήσουν για το οινόπνευμα, τις συνέπειές του και τις θερμίδες…
"Είναι σημαντικό να ενημερώνεται ο καταναλωτής αλλά η ενημέρωση αυτή πρέπει να αξιολογείται και με βάση τι ακριβώς προσφέρει" σημειώνει ο Ιταλός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Αλμπέρτο Τσίριο": "Αν το κόστος της εκτύπωσης μιας πληροφορίας στην ετικέτα δεν αποφέρει βελτίωση των συνηθειών μας σε ότι αφορά τα οινοπνευματώδη, τότε δεν πρέπει να θεωρείται και απαράβατος όρος η αναγραφή της".
Από την πλευρά της, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Γκλένις Γουίλμοτ, σημειώνει ότι "περισσότερα από 60 χρόνια νοσήματα και η παχυσαρκία αποδίδονται και το αλκοόλ κι λίγοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται πόσες θερμίδες έχει πραγματικά ένα ποτό". Για παράδειγμα, συμπληρώνει, ένα ποτήρι κρασί έχει τις ίδιες θερμίδες με μια φέτα κέικ, ο δε καταναλωτής "έχει δικαίωμα σε σαφή και ειλικρινή σήμανση των προϊόντων για να μπορεί να παίρνει και τις ανάλογες αποφάσεις" για την κατανάλωσή τους.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις