Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι άρρωστοι όταν κολυμπούν είναι ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο κάθε καλοκαίρι. Οι καρδιοπαθείς ανησυχούν περισσότερο, γιατί κινδυνεύουν να τους συμβεί κάποιο απρόοπτο συμβάν πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλο άρρωστο.
Ακόμα και στη στεριά ένας στους 1.000 καρδιοπαθείς κινδυνεύει από αιφνίδιο σταμάτημα της καρδιάς του (cardiac arrest) σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπου η σχέση είναι ένας προς 100.000. Ομως τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όταν ο καρδιοπαθής κολυμπά.
Οι συνήθεις κίνδυνοι που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος όταν κολυμπά έχουν σχέση με καταστάσεις όπως η εισρόφηση του φαγητού στον πνεύμονα ύστερα από έναν εμετό ή λιποθυμία για οποιονδήποτε λόγο μέσα στη θάλασσα, μυϊκή κράμπα και άλλες παθολογικές καταστάσεις. Ενα έμφραγμα ή εγκεφαλικό λ.χ. που εκδηλώνονται μέσα στη θάλασσα μπορεί να αποβούν μοιραία λόγω του κινδύνου του πνιγμού.
Επίσης τα φάρμακα με σοβαρές παρενέργειες μπορούν να αποτελέσουν αιτία πνιγμού. Αυτά που μπορεί να προκαλέσουν δραματική πτώση της πίεσης ή λιποθυμία (όπως τα αγγειοδιασταλτικά) ή υπογλυκαιμία (όπως τα αντιδιαβητικά) ενοχοποιούνται περισσότερο.
Οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί είναι αυτοί που κάνουν χρήση αυτών των φαρμάκων. Στις περιπτώσεις αυτές ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να ρυθμίζει κατάλληλα τα φάρμακα του αρρώστου του και να τον ενημερώνει για τους πιθανούς κινδύνους από τις παρενέργειές τους.
Σπανιότερα, το μπάνιο «σε παγωμένα νερά» μπορεί να προκαλέσει σπασμό των αρτηριών και ιδιαίτερα των στεφανιαίων αρτηριών, με επακόλουθο ακόμα και το σταμάτημα της καρδιάς.
Κάθε χρόνο έχουμε περί τους 400 πνιγμούς στη θάλασσα, που εύκολα αποδίδονται στο ότι δεν ήξερε ο πνιγμένος να κολυμπά.
Ακόμα και μετά τη νεκροτομή είναι πολλές φορές αδύνατον να διαπιστωθεί τι πραγματικά συνέβη, γι’ αυτό η εύκολη διάγνωση του πνιγμού καλύπτει τα πάντα.
Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών κάθε χρόνο οφείλονται εν πολλοίς και στην απουσία οργανωμένων παραλιών και εκπαιδευμένων διασωστών που να είναι ικανοί να επαναφέρουν στη ζωή κάποιον που έχασε τις αισθήσεις του μέσα στη θάλασσα.
Για όλους αυτούς τους λόγους ακόμα μια απλή σύσταση, όπως π.χ. να μη απομακρύνονται οι λουόμενοι από την ακτή και να κολυμπούν πάντα με παρέα σε οργανωμένες παραλίες, αποτελεί σοφή συμβουλή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις