Πέρα από τα πιο «ψαγμένα» γκότζι μπέρι, κράνμπερι, παπάγια, υπάρχουν και τα κλασικά όπως τα βερίκοκα, που παραμένουν στο «ύψος» τους και κατέχουν την δική τους θέση στη διατροφή.
Ποια όμως είναι τα οφέλη των αποξηραμένων βερίκοκων στην υγεία;
Υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών
Περιέχουν αρκετές διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μόλις καταναλωθούν βρίσκονται στο στομάχι και παράγουν μια ουσία, που δεσμεύει το λίπος και το αποβάλλει με ασφάλεια. Επιπλέον, βοηθούν στο να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να αποφεύγετε η υπερφαγία.
Μειώνουν τον κίνδυνο υπέρτασης
Τα αποξηραμένα βερίκοκα διαθέτουν περισσότερο κάλιο σε σύγκριση με τα φρέσκα. Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση των ενδοκυτταρικών και εξωκυτταρικών επιπέδων νερού στο σώμα. Το κάλλιο ρυθμίζει, επίσης, την αρτηριακή πίεση.
Ερευνες δείχνουν πως όσοι λαμβάνουν λιγότερο κάλιο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο υπέρτασης. Μισό φλιτζάνι με αποξηραμένα βερίκοκα ικανοποιούν το 21% της συνιστώμενης ημερήσια δόσης καλίου.
Βελτιώνουν την όραση
Τα φρούτα με ζωηρό κίτρινο και πορτοκαλί περιέχουν β-καροτίνη, η οποία είναι ένα θρεπτικό συστατικό, που βελτιώνει την όραση και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον, ενισχύει την ανάπτυξη κυττάρων, το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Βοηθούν στην δυσκοιλιότητα
Ο καρπός περιέχει ένα ήπιο καθαρτικό, που λειτουργεί κατά της δυσκοιλιότητας και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων. Η πηκτίνη στα αποξηραμένα βερίκοκα ενισχύει το επίπεδο του νερού στο σώμα, το οποίο βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις