Τα ρόδια είναι πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζονται εφάμιλλα με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχουν στην υγεία.
Ωστόσο δεν είναι πολλές οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί γι’ αυτά και έτσι δεν έχει αποδειχθεί οριστικά ότι ο θρεπτικός θησαυρός που περιέχουν συνεπάγεται αληθινά οφέλη για την υγεία, λέει στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Μπρεντ Α. Μπάουερ, διευθυντής του Προγράμματος Συμπληρωματικής και Ολιστικής Ιατρικής της φημισμένης Κλινικής Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.
«Ολες οι ενδείξεις που έχουμε συνηγορούν ότι τα ρόδια μπορεί να ασκήσουν πολλές ευνοϊκές επιδράσεις στην υγεία, αλλά το πρόβλημα είναι ότι προς το παρόν είναι περιορισμένα τα επιστημονικά δεδομένα που το αποδεικνύουν» λέει.
Εστω και ελλιπή, αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα ενεργά συστατικά των ροδιών είναι διάφορες πολυφαινόλες, όπως οι ελλαγιταννίνες οι οποίες αναχαιτίζουν φλεγμονώδεις μηχανισμούς και οι ανθοκυανίνες που παρέχουν στα φρούτα το βαθύ κόκκινο χρώμα του και ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι ακολουθούν διατροφή πλούσια στα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνια νοσήματα, περιλαμβανομένης της καρδιοπάθειας και ορισμένων μορφών καρκίνου.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο χυμός ροδιού ασκεί δυνατή αντιοξειδωτική δράση και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες απ’ ό,τι το κόκκινο κρασί, ο χυμός μύρτιλου, ο χυμός κράνμπερι, ο χυμός acai, ο μηλοχυμός, ο χυμός από μοβ (ποικιλία Concord) σταφύλια και ο χυμός πορτοκαλιού.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο χυμός ροδιού και το εκχύλισμα από τους καρπούς του έχουν διπλάσια έως τριπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη σε σύγκριση με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι.
Υπάρχουν επίσης ευρήματα από μικρές μελέτες σε ανθρώπους, οι οποίες έδειξαν ότι η κατανάλωση χυμού από ρόδια σε καθημερινή βάση μπορεί να ωφελήσει την καρδιαγγειακή υγεία, βελτιώνοντας τη λειτουργία των αγγείων, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερόλης.
Πειράματα στο εργαστήριο, εξάλλου, έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα ροδιού εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του προστάτη, του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα όταν αυτά αναπτύσσονται σε καλλιέργειες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, ενώ στα ζώα αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων όγκων.
Αρχίζουν επίσης μελέτες οι οποίες εξετάζουν κατά πόσον ο χυμός ροδιού μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε εθελοντές που ήδη πάσχουν από αυτόν.
Μία από αυτές τις μελέτες, η οποία χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, βρίσκεται στο στάδιο της επιστράτευσης εθελοντών. Στη μελέτη αυτή δηλώνουν συμμετοχή πάσχοντες από καρκίνο προστάτη οι οποίοι υποβάλλονται στην επονομαζόμενη ενεργό παρακολούθηση. Οι άνδρες αυτοί έχουν χαμηλού βαθμού κακοήθειας νόσο η οποία δύσκολα θα εξελιχθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν κάνουν ριζική θεραπεία αλλά υποβάλλονται μόνο σε προσεκτική παρακολούθηση με συχνές εξετάσεις, ώστε αν τυχόν κάποια στιγμή αρχίσει ο καρκίνος τους να εξελίσσεται να προχωρήσουν σε θεραπεία.
Οι συγκεκριμένοι εθελοντές λαμβάνουν χάπια με εκχύλισμα ροδιού για να εξακριβωθεί εάν μπορούν να επηρεάσουν ευνοϊκά την έκβαση της νόσου τους.
Τα φάρμακα
Ωστόσο τα ρόδια ενδέχεται να επηρεάσουν τον μεταβολισμό ορισμένων φαρμάκων προειδοποιεί ο δρ Μπάουερ. Επομένως όσοι λαμβάνουν αιμολυτικά (αντιθρομβωτικά) ή/και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (αναστολείς του ACE) ίσως πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους, εάν συνηθίζουν να πίνουν τον χυμό ή να τρώνε τους καρπούς του ροδιού.
Πηγή: tanea.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις