Προέρχεται όπως και τα υπόλοιπα είδη από τους καρπούς του δέντρου Theobroma cacao (ελληνικά: τροφή των θεών), γνωστό ως κακαόδεντρο.
Τα επιστημονικά δεδομένα που σήμερα έχουμε δείχνουν ότι η λευκή σοκολάτα περιέχει αρκετά σημαντικά συστατικά, όπως υδατάνθρακες, απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και κάποια άλλα που πρέπει να προσέχουμε όπως τα κορεσμένα λιπαρά και η χοληστερόλη.
Το αρνητικό είναι ότι φτιάχνεται από το βούτυρο του κακάο και για αυτό έχει λίγο περισσότερες θερμίδες, χειρότερης ποιότητας λιπαρά και περισσότερη χοληστερίνη. Εμπεριέχει επίσης ικανοποιητικότατα ποσά ασβεστίου. Δεν έχει καθόλου καφεΐνη και θειοβρωμίνη, για αυτό δεν έχει ιδιαίτερα διεγερτική και εξαρτησιογόνο δράση.
Για το λόγο αυτό αποτελεί μια καλή επιλογή για άτομα που αποφεύγουν την καφεΐνη. Ανάλογα με τους συνδυασμούς που μπορούν να γίνονται κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορα είδη, όπως λευκή σοκολάτα με ξηρούς καρπούς ή με κόκκους ρυζιού, με φρούτα (π.χ. σταφίδες) κ.α. Οι θερμίδες της κυμαίνονται στις 550 – 580 ανά 100 γραμμάρια, με ελαφριές διαφοροποιήσεις ανάλογα με το είδος.
Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε με ότι η λευκή σοκολάτα αποτελεί μια τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ωστόσο εμπεριέχει και σάκχαρα, λιπαρά και πολλές θερμίδες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα που καταναλώνουμε.
Πηγή: neadiatrofis.gr