Η κατανάλωση άφθονων υγρών για την καταπολέμηση λοιμώξεων, όπως οι ουρολοιμώξεις, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να βλάψει την υγεία των ασθενών, προειδοποιούν βρετανοί επιστήμονες.
Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Case Reports, περιγράφουν την περίπτωση μιας 59χρονης γυναίκα, η οποία ήπιε τόσο πολύ νερό για να απαλλαγεί από την ουρολοίμωξή της, ώστε αρρώστησε και χρειάσθηκε φροντίδα σε νοσοκομείο για να αναρρώσει.
Όπως εξηγούν οι γιατροί από το Νοσοκομείο King’s College στο Λονδίνο, η γυναίκα ακολούθησε τη συμβουλή ενός γιατρού να πίνει 240 ml νερό (σχεδόν ένα ποτήρι) κάθε 30 λεπτά «για να διώξει τα μικρόβια από το ουροποιητικό της», ενώ δεν αποκλείεται να έπινε και κάτι παραπάνω από αυτό.
Η συνέπεια ήταν να μεταφερθεί έπειτα από λίγες ώρες στο νοσοκομείο με οξεία υπονατριαιμία, μία επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία μειώνονται απειλητικά τα επίπεδα νατρίου (άλατος) στο αίμα.
Η κατάσταση αυτή κατά κανόνα παρατηρείται σε αθλητές αντοχής οι οποίοι, έπειτα από έναν κοπιώδη αγώνα όπως ο μαραθώνιος, πίνουν απανωτά ποτήρια με νερό.
Τα συμπτώματά της είναι ναυτία, έμετος και πονοκέφαλος αλλά στις σοβαρές περιπτώσεις προκαλείται οίδημα εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νοητική σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο.
Ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 30% έχει αναφερθεί σε ασθενείς με αφύσικα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα, λένε οι ειδικοί.
Όταν η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έτρεμε ολόκληρη, έκανε αρκετές φορές έμετο, δεν μπορούσε να μιλήσει καθαρά και είχε νοητική σύγχυση, με τα συμπτώματά της να επιδεινώνονται όσο περνούσε η ώρα.
Οι γιατροί της έκαναν επείγουσα εισαγωγή, αναπλήρωσαν το νάτριο που της έλειπε και περιόρισαν την χορήγηση υγρών σε 1 λίτρο τις επόμενες 24 ώρες, όπου πια η γυναίκα είχε συνέλθει και πήρε εξιτήριο, με αυστηρές οδηγίες να μην ξαναπιεί ποτέ τόσο πολύ νερό σε τόσο λίγη ώρα.
Όπως συμπληρώνει η ίδια η ασθενής στην επιστολή, δεν θυμάται ολόκληρη τη νοσηλεία της αλλά σκόρπιες στιγμές, ενώ χρειάσθηκε μία εβδομάδα έως ότου νιώσει ότι ανέρρωσε πλήρως.
«Συχνά λέμε στους ασθενείς μας “να πίνετε πολλά υγρά” και “να ενυδατώνεστε καλά” όταν έχουν κάποια λοίμωξη ή διάρροιες, αλλά τι εννοούμε με αυτό; Μήπως κρύβει κινδύνους αυτή η φαινομενικά αθώα σύσταση;» διερωτώνται οι γιατροί στο άρθρο τους.
Και προσθέτουν: «Όπως αποδεικνύει η παρούσα περίπτωση, η αυξημένη πρόσληψη υγρών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες λόγω χαμηλών συγκεντρώσεων νατρίου... και υπάρχει ανάγκη να γίνουν περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί η σύσταση για “κατανάλωση περισσότερων υγρών”».
tanea.gr
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις