Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για το μέλι που παράγεται στην περιοχή του Ολύμπου, από την έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας κ. Δημήτρης Μόσιαλος δείχνει ότι ορισμένα από τα δείγματα μελιού του Ολύμπου έχουν αντιβακτηριακή δράση έναντι δυο σημαντικών νοσοκομειακών παθογόνων βακτηρίων της Pseudomonas aeruginosa και του Staphylococcus aureus, που μάλιστα ήταν ισχυρότερη από αυτή του μελιού Manuka.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι το μέλι Ολύμπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική εξαιτίας της αντιβακτηριακής του δράσης καθώς και στην βιομηχανία τροφίμων ως φυσικό συντηρητικό.
Το γεγονός έχει χαροποιήσει του μελισσοκόμους της Ελασσόνας που έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ομάδας παραγωγών, θέλοντας να εκμεταλλευτούν αυτή τη χρυσή ευκαιρία για την ανάδειξη αυτού του εξαιρετικού προϊόντος.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Θανάσης Παιδής ο οποίος ήταν από τους πρώτους που στήριξε αυτήν την προσπάθεια μέσω της περιφέρειας Θεσσαλίας που στοχεύει να αξιοποιήσει αυτές τις βιολογικές ιδιότητες του μελιού που παράγεται στην περιοχή του Ολύμπου.
«Τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την έρευνα του Ιπποκράτη για το μέλι και τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες μετά από χιλιάδες χρόνια. Η περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας πραγματοποίησε αυτή την έρευνα που έρχεται να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός προϊόντος που παράγεται στην περιοχή του Ολύμπου εκεί όπου ενδημούν 1700 σπάνια βότανα από τα οποία τρέφονται οι μέλισσες. Η έρευνα δείχνει ότι μέλι του Ολύμπου είναι καλύτερο από το μέλι Manuka που παράγεται στη Νέα Ζηλανδία από μέλισσες που τρέφονται με ένα συγκεκριμένο είδος θάμνου και πωλείται 200 ευρώ το κιλό. Αυτό θέλουμε να εκμεταλλευτούμε ως περιφέρεια Θεσσαλίας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι εξαιρετικές ιδιότητες των μελιών αυτών και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία τους».
«Οι ερευνητικές ομάδες σε συνεργασία με την περιφέρεια Θεσσαλίας και την μελισσοκομική ομάδα παραγωγών Ελασσόνας σκοπεύουν να συνεχίσουν τις μελέτες για τις βιολογικές ιδιότητες των μελιών της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου», συμπλήρωσε, ο κ. Θανάσης Παιδής, που σημείωσε ακόμη ότι «τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση φακέλου για την κατοχύρωση γεωγραφικής και φυσικά την ενίσχυση της Θεσσαλικής οικονομίας».
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις