Μετά το γεύμα ο Χουάνγκ Τσουανχέ και η σύζυγός του δεν έχουν χρόνο για να πάρουν έναν υπνάκο. Μαζεύουν γρήγορα τους ώριμους κόκους του καφέ όσο ακόμα ο καιρός είναι καλός.
Ο ίδιος, αγρότης στο χωριό Παντάνγκμπα στην νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, έχει στην κατοχή του πάνω από 30 στρέμματα φυτείας καφέ- κύρια πηγή του οικογενειακού εισοδήματος.
Πέρυσι, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επιχείρηση αυτή απέφερε στην οικογένεια έσοδα πάνω από 100.000 γιουάν (15.113 δολάρια).
Πριν από δέκα χρόνια, με τη βοήθεια της τοπικής κυβέρνησης και μιας εταιρείας καφέ με την ονομασία «Hogood», ο Χουάνγκ και άλλοι αγρότες στο χωριό ξεκίνησαν να καλλιεργούν καφέ.
«Παλαιότερα καλλιεργούσαμε ζαχαροκάλαμα και είμασταν απρόθυμοι να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια καφέ. Αφού όμως επισκεφθήκαμε άλλα χωριά και είδαμε τα κέρδη που είχε αποφέρει στις οικογένειες, κάποιοι από εμας αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε» θυμάται ο Χουάνγκ.
Τώρα, μια δεκαετία αργότερα, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του χωριού καλλιεργούν καφέ σε μια έκταση 550 στρεμμάτων, αλλάζοντας σημαντικά τις συνθήκες ζωής του άλλοτε φτωχού χωριού.
Η εταιρία «Hogood» προέτρεψε περίπου 400.000 αγρότες στην επαρχία Γιουνάν να καλλιεργήσουν καφέ σε μία έκταση 180.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να αυξήσουν το εισόδημά τους σε 384 εκατ. γιουάν από το 2007.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των κόκκων καφέ και να παραμείνει το ενδιαφέρον των αγροτών, η εταιρεία καφέ παρέχει δωρεάν δενδύλια και τεχνική καθοδήγηση.
Επίσης, όπως σημειώνεται, ένα σύστημα «προστασίας των τιμών» απαλλάσσει τους αγρότες από το άγχος των πωλήσεων και των κερδών.
«Το καλύτερο πράγμα από την καλλιέργεια του καφέ είναι οτι κουράζεσαι λιγότερο σε σύγκριση με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου. Κατά τη διάρκεια της συγκομιδής οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά μπορούν να έρθουν όλοι να βοηθήσουν» λέει ο Χουάνγκ.
Πέρυσι η Κίνα κατανάλωσε 128.200 τόνους κόκκων καφέ. Με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 22% από το 2006, η χώρα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καταναλωτές καφέ παγκοσμίως.
Η επαρχία Γιουνάν, όντας η βασική περιοχή παραγωγής καφέ στην Κίνα, αντιπροσωπεύει πάνω από το 98% της συνολικής έκτασης καλλιέργειας και παραγωγής καφέ.
Το 2016, στην επαρχία καλλιεργούνταν περίπου 1.166.670 στρέμματα, τα οποία και απέφεραν 136.000 τόνους καφέ.
Πέρυσι περίπου 73.000 ήταν οι τόνοι καφέ που εξήχθησαν στο εξωτερικό, αποφέροντας έσοδα περίπου 280 εκατ. δολάρια.
«Η αγορά κατανάλωσης καφέ στην Κίνα έχει ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας καφέ στην επαρχία μπορεί να βοηθήσει τους κατοίκους να βελτιώσουν πολύ το βιοτικό τους επίπεδο» λέει ο Χου Λου αντιπρόεδρος της Ένωσης Καφέ του Γιουνάν.
«Είμαι πολύ ευτυχισμένος που πήρα τη σωστή απόφαση πριν από δέκα χρόνια. Η καλλιέργεια καφέ άλλαξε τη ζωή μας και μας βοήθησε να βγούμε από την φτώχεια» λέει ο Χουάνγκ.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις