Τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ωστόσο, σχεδόν όλα τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν ίχνη υδραργύρου
Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία ψαριών και οστρακοειδών μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς και στην ορθή ανάπτυξη και ανάπτυξη των παιδιών. Για το λόγο αυτό κρίνεται καλό από τους ειδικούς οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά να συμπεριλάβουν τα ψάρια ή τα οστρακοειδή στη διατροφή τους λόγω των πολλών διατροφικών ωφελειών.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο κίνδυνος από τον υδράργυρο με την κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών δεν αποτελεί πρόβλημα. Ωστόσο, ορισμένα ψάρια και οστρακοειδή περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου που μπορεί να βλάψουν το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα ενός αγέννητου μωρού ή ενός μικρού παιδιού. Οι κίνδυνοι από τον υδράργυρο στα ψάρια και τα οστρακοειδή εξαρτώνται από την ποσότητα των ψαριών και των οστρακοειδών που καταναλώνονται καθώς και τα επίπεδα υδραργύρου που εμπεριέχονται σε αυτά. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ συμβουλεύουν τις γυναίκες που μπορεί να μείνουν έγκυες, τις εγκύους, τις θηλάζουσες μητέρες και τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν ορισμένα είδη ψαριών.
Ακολουθώντας τις 3 συστάσεις για την επιλογή και την κατανάλωση ψαριών ή οστρακοειδών, οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά θα λάβουν τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών και οστρακοειδών και θα είναι σίγουροι ότι έχουν μειώσει την έκθεσή τους στις επιβλαβείς επιδράσεις του υδραργύρου.
1. Μην καταναλώνετε καρχαρία, ξιφία, βασιλικό σκουμπρί, ή ακάρεα επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου.
2. Φάτε μέχρι 12 μικρά ενδιάμεσα γεύματα εβδομαδιαίως από μια ποικιλία ψαριών και οστρακοειδών που είναι χαμηλότερα στον υδράργυρο.
Πέντε από τα πιο συχνά τρώγονται ψάρια που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι οι γαρίδες, οι κονσέρβες ελαφρών τόνων, ο σολομός, το pollock και το γατόψαρο.
Ένα άλλο ψάρι, ο λευκός τόνος ("λευκό") έχει περισσότερο υδράργυρο από τον κονσερβοποιημένο ελαφρύ τόνο. Έτσι, όταν επιλέγετε τα δύο γεύματα σας από ψάρι και οστρακοειδή, μπορείτε να φάτε μέχρι ένα γεύμα τόνο την εβδομάδα.
3. Ελέγξτε τις τοπικές συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια των ψαριών που αλιεύονται από την οικογένεια και τους φίλους σας στις τοπικές λίμνες, ποτάμια και παράκτιες περιοχές. Αν δεν υπάρχουν συμβουλές, καταναλώστε μέχρι ένα γεύμα ανά εβδομάδα ψαριών που αλιεύετε από τοπικά νερά, αλλά μην καταναλώνετε κανένα άλλο ψάρι κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Ακολουθήστε αυτές τις ίδιες συστάσεις όταν δίνετε ψάρια και οστρακοειδή στο μικρό παιδί σας.
Συχνές Ερωτήσεις που οι καταναλωτές ρωτούν σχετικά με τον Υδράργυρο στα Ψάρια:
"Τι είναι ο υδράργυρος και ο μεθυλυδράργυρος;"
Ο υδράργυρος εμφανίζεται φυσιολογικά στο περιβάλλον και μπορεί επίσης να απελευθερωθεί στον αέρα μέσω βιομηχανικής ρύπανσης. Ο υδράργυρος πέφτει από τον αέρα και μπορεί να συσσωρευτεί σε ρέματα και ωκεανούς και μετατρέπεται σε μεθυλυδράργυρο στο νερό. Αυτός ο τύπος υδραργύρου μπορεί να είναι επιβλαβής για το αγέννητο μωρό και το μικρό σας παιδί. Τα ψάρια απορροφούν τον μεθυλυδράργυρο καθώς τρέφονται με αυτά τα νερά. Συσσωρεύεται περισσότερο σε ορισμένα είδη ψαριών και οστρακοειδών από άλλα, ανάλογα με το πώς τρέφονται, γι 'αυτό και τα επίπεδα ποικίλλουν.
«Είμαι γυναίκα που θα μπορούσε να έχω παιδιά αλλά δεν είμαι έγκυος - γιατί να ανησυχήσω για τον μεθυλυδράργυρο;»
Εάν καταναλώνετε τακτικά είδη ψαριών με υψηλή περιεκτικότητα σε μεθυλυδράργυρο, μπορεί να συσσωρευτεί στη ροή του αίματός σας με την πάροδο του χρόνου. Ο μεθυλυδράργυρος απομακρύνεται από το σώμα φυσικά, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να πέσουν σημαντικά τα επίπεδα αυτού στον οργανισμό μας. Έτσι, μπορεί να είναι παρούσα σε μια γυναίκα ακόμα και πριν να μείνει έγκυος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να τρώνε ορισμένα είδη ψαριών.
"Υπάρχει μεθυλυδράργυρος σε όλα τα ψάρια και τα οστρακοειδή;"
Σχεδόν όλα τα ψάρια και τα οστρακοειδή περιέχουν ίχνη μεθυλυδραργύρου. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα ψάρια που έχουν ζήσει περισσότερο έχουν τα υψηλότερα επίπεδα μεθυλυδραργύρου, επειδή είχαν περισσότερο χρόνο να τον συσσωρεύσουν. Αυτά τα μεγάλα ψάρια (ξιφία, καρχαρία, βασιλικός σκουμπρί και πλακίδια) αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
"Τι γίνεται με την περιεκτικότητα υδραργύρου στα ψάρια του γρήγορου φαγητού;"
Τα ψαροκάικα και τα σάντουιτς "γρήγορου φαγητού" συνήθως κατασκευάζονται από ψάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο.
"Τι γίνεται αν τρώω περισσότερο από το συνιστώμενο ποσό ψαριών και οστρακοειδών σε μια εβδομάδα;"
Η κατανάλωση ψαριών σε μια εβδομάδα δεν αλλάζει καθόλου το επίπεδο του μεθυλυδραργύρου στο σώμα. Εάν τρώτε πολλά ψάρια μία εβδομάδα, μπορείτε να μειώσετε την επόμενη εβδομάδα ή δύο.
Πηγή:Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις