Σχετικά με την απρόσκοπτη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών και τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Υγείας κος Λουκάς Γεωργίου αναφέρει σε ανακοίνωσή τους κινδύνους που ελλοχεύουν καθώς κάθε χρόνο στη χώρα μας καταγράφονται 80 έως 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια, λόγω της άγνοιας του πληθυσμού και της αδυναμίας διάκρισης μεταξύ εδωδίμων και δηλητηριωδών, επειδή η διάκριση αυτή είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς τις ειδικές μεθόδους ταυτοποίησης.
όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Δηλητηριάσεων , από αρχές Οκτωβρίου έως (12-12-2019) καταγράφηκαν 89 περιστατικά σοβαρών δηλητηριάσεων σε όλη τη χώρα.
Στην Ελλάδα φύονται περίπου 2.000 είδη μανιταριών , αλλά (2) είναι τα είδη (muscaria και phalloides),που προκαλούν δηλητηρίαση.
1) Τα muscaria με σχετικά γρήγορο χρόνο έναρξης συμπτωμάτων (μισή -δύο ώρες μετά το γεύμα). Τα συμπτώματα είναι έμετοι, διάρροιες, εφίδρωση, σιελόρροια, βραδυκαρδία ,μύση υπόταση. Από το είδος αυτό δεν έχουμε σοβαρές δηλητηριάσεις με επιπλοκές.
2) Tα phalloides που προκαλούν την πιο επικίνδυνη δηλητηρίαση. Τα συμπτώματα αρχίζουν 6-24 ώρες μετά το γεύμα.
Αρχικά ο ασθενής παρουσιάζει εμέτους, διάρροιες , πυρετό, ταχυκαρδία, υπόταση, αφυδάτωση και οξέωση. Μετά από 24-48 ώρες παρατηρείτε ύφεση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και εμφάνισης διαταραχών ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Αν δεν χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία 3-5 ημέρες μετά από την κατανάλωση των ακατάλληλων μανιταριών , η ηπατική δυσλειτουργία μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.
Όσο γρηγορότερη είναι η έναρξη χορήγησης αντιδότου τόσο θετική είναι η εξέλιξη του περιστατικού και η μείωση της θνησιμότητα
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις