Καθώς ο κόσμος εξακολουθεί να αξιολογεί την πιο αποτελεσματική απάντηση για να σταματήσει η πανδημία COVID-19, η εξάπλωση του ιού επηρεάζει βαθιά τα συστήματα διατροφής μας και επιδεινώνει τις οικονομικές ανισότητες και τις κοινωνικές αδικίες που υπήρχαν ήδη πριν. Από τις πρώτες μέρες, η πανδημία συνδέθηκε με την κατανάλωση άγριων ζώων και τον αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας στα οικοσυστήματα. Από το ξέσπασμα, το Slow Food ήταν φωνητικό για τον πιθανό ρόλο που διαδραματίζει η βιομηχανική γεωργία και την αναστάτωση των οικοσυστημάτων στην εμφάνιση κοροναϊών. Εν τω μεταξύ, το δίκτυο Slow Food ένωσε τις δυνάμεις του για να ανταποκριθεί στην κρίση και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες που έχουν επηρεαστεί σε όλο τον κόσμο.
Τα τρέχοντα μέτρα κλειδώματος, που λαμβάνονται για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τροφικές αλυσίδες, τόσο μικρές όσο και μεγάλες, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του IPES-Food. Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί εμποδίζουν τους εποχιακούς εργαζόμενους να φτάσουν στα χωράφια, θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρες συγκομιδές. Οι περιορισμοί στις εξαγωγές, που εισήχθησαν σε λίγες χώρες, σταματούν τις κρίσιμες ροές βασικών τροφίμων: για παράδειγμα, καθώς το Βιετνάμ ανέστειλε τις εξαγωγές ρυζιού του, η Μαλαισία μένει μόνο 2,5 μήνες εφοδιασμού με ρύζι, αυξάνοντας τους κινδύνους αυξημένης επισιτιστικής ανασφάλειας.
Από την άλλη πλευρά, η κρίση COVID-19 αποκαλύπτει την ισχυρή ανθεκτικότητα των τοπικών συστημάτων τροφίμων, την προσαρμοστικότητα των μικρών παραγωγών, τεχνίτες και μάγειρες τροφίμων και την απίστευτη δύναμη των κοινοτήτων. Τα συστήματα κοινοτικής γεωργικής στήριξης (CSA) παρέμειναν ισχυρά και παρατηρούσαν αυξημένη ζήτηση σε πολλές χώρες, όπως στην Κίνα, όπου η ζήτηση για καλάθια CSA αυξήθηκε κατά 300% τον Ιανουάριο. Οι εκ των προτέρων πληρωμές χωρίς μετρητά, τα προσυσκευασμένα καλάθια και τα συστήματα γρήγορης παράδοσης ή παραλαβής παίζουν σίγουρα ρόλο στην προσέλκυση νέων μελών.
Σε απάντηση στην κρίση COVID-19, η Slow Food ξεκίνησε την εκστρατεία της #SlowFoodSolidarity, για να παρουσιάσει δράσεις που ανέλαβαν οι κοινότητες Slow Food. Σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, οι ομάδες Slow Food έχουν αναπτύξει διαδικτυακούς χάρτες, καταγράφοντας μικρούς παραγωγούς και αγρότες και ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να υποστηρίξουν την παραγωγή τους. Ομάδες στο Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία άρχισαν να κάνουν παραδόσεις στο σπίτι, εστιάζοντας κυρίως στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Οι μάγειρες και τα εστιατόρια Slow Food στο Βέλγιο, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες παρέχουν επίσης φαγητό σε πρώτους, ανταποκριτές, νοσοκομεία, καντίνες και άστεγους.
Η Slow Food προτρέπει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αρχίσουν να χτίζουν τα θεμέλια για βιώσιμα συστήματα τροφίμων και να μην καταφεύγουν σε λύσεις προσωρινές ως απάντηση στην κρίση.
Είναι η βασική μας πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα πρέπει να αναπτύξουν πολιτικές τροφίμων που υποστηρίζουν τοπικά αγροοικολογικά συστήματα τροφίμων - όπου ο σεβασμός για όσους παράγουν τρόφιμα για τις κοινότητες και τα οικοσυστήματα είναι εμπρός και κεντρικός, και οι οποίοι βασίζονται σε μικρές αλυσίδες εφοδιασμού, και η αγροβιοποικιλότητα αποδεικνύεται πιο ανθεκτική στα τρέχοντα οικονομικά σοκ και τους σοκ στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις