Υπάρχει ένα συστατικό που περιλαμβάνει σχεδόν το ήμισυ όλων όσων αγοράζετε από το μανάβικο. Είναι αόρατο, δεν μπορείτε να το δοκιμάσετε ή να το μυρίσετε, αλλά έχει μαγικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για να προ-μαγειρεύετε τα στιγμιαία προιόντα σας, να κάνετε το παγωτό σας απαλό, να σταματήσει η τήξη της σοκολάτας, να φτιάξετε τον αφρό σαμπουάν σας, για να διατηρήσετε το κραγιόν σας σταθερό.
Ονομάζεται φοινικέλαιο - και εκτός από το θαυμάσιο συστατικό στο οποίο ο κόσμος έχει γίνει όλο και περισσότερο εθισμένος, είναι απίστευτα καταστροφικό.
Για δεκαετίες, η παραγωγή φοινικέλαιου ήταν η αιτία της αποψίλωσης των δασικών τροπικών δασών σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Μαλαισία. Ενώ οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, η Ινδονησία έχασε περίπου 289.000 στρέμματα δάσους από την παραγωγή φοινικέλαιου κάθε χρόνο μεταξύ 1995 και 2015, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι μεταξύ 1990 και 2010, οι φυτείες φοινικέλαιου στην Ινδονησία και τη Μαλαισία τετραπλασιάστηκαν, από περίπου 8,6 εκατομμύρια στρέμματα σε περίπου 31,9 εκατομμύρια στρέμματα.
Η εκκαθάριση γης και η καύση τυρφώνων για να δημιουργηθεί χώρος για φοίνικες είναι μια τεράστια πηγή εκπομπών άνθρακα και ατμοσφαιρικής ρύπανσης και έχει συμβάλει σε καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Ινδονησία. Καταστρέφει επίσης το βιότοπο πολλών από τα πιο απειλούμενα είδη στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ελεφάντων και των ουραγκοτάγγων.
Πέρα από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι παραβιάσεις των εργαζομένων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφθονούν στον κλάδο. Οι παραγωγοί καταλαμβάνουν τη γη παράνομα από τους ντόπιους και εκμεταλλεύονται τους μικρούς γαιοκτήμονες, καθώς και εκείνους που εργάζονται στις μεγάλες φυτείες φοινικέλαιου. Οι περιπτώσεις αθέμιτων συνθηκών εργασίας και αμοιβών, οι εκμεταλλευτικές πρακτικές εργασίας και η παιδική εργασία είναι κοινές.
Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί αυξανόμενες πιέσεις από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ακτιβιστές, ορισμένους καταναλωτές και ακόμη και από ορισμένες κυβερνήσεις για να θεωρηθούν υπεύθυνες οι εταιρείες. Οι επιχειρήσεις άρχισαν να ακούνε. Δεσμεύτηκαν να καθαρίσουν την πράξη τους. Θέτουν στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
Αυτό έπρεπε να είναι η μεγάλη χρονιά για μετασχηματισμό στον κλάδο. Δεκάδες δημοφιλείς καταναλωτικές μάρκες - συμπεριλαμβανομένων των Kellogg's, Nestlé και Mondelez, που καθιστούν το Oreos - έθεσε το 2020 ως την προθεσμία για την εξάλειψη της αποψίλωσης των δασών στις εφοδιαστικές αλυσίδες φοινικέλαιου. Αλλά το 2020 είναι εδώ (και πιο παράξενο από ό, τι φανταζόμασταν ποτέ) και αυτές οι μεγάλες εταιρείες φαίνεται να αποτυγχάνουν στις δεσμεύσεις τους. Ενώ μερικοί μπορεί να είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του έτους, πολλά άλλα θα υπολείπονται, δήλωσε ο Michael Guindon, ανώτερος διευθυντής για το φοινικέλαιο στο World Wildlife Fund (WWF).
Ο κόσμος έχει φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπολογίζει το φοινικέλαιο. Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να απορρίψουμε την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και δεν μπορούμε να κάνουμε τη βιομηχανία λιγότερο καταστροφική για το περιβάλλον. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός, αλλά ο καθαρισμός του φοινικέλαιου θα απαιτήσει τον χονδρικό μετασχηματισμό της βιομηχανίας τόσο από την πλευρά της προσφοράς - με τους παραγωγούς να υιοθετούν πραγματικά βιώσιμες πρακτικές - όσο και από την πλευρά της ζήτησης - με τις μάρκες και τους καταναλωτές να ζητούν βιώσιμες επιλογές. Το ερώτημα είναι, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε;
Υποσχέσεις που δεν κρατήθηκαν
Πάνω από 100 εταιρείες δεσμεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν μόνο πιστοποιημένο βιώσιμο φοινικέλαιο μέχρι το τέλος του 2020, σύμφωνα με την έκθεση του WWF’s Palm Oil Buyers Scorecard. Το βιώσιμο φοινικέλαιο παράγεται σύμφωνα με τις οδηγίες που αποσκοπούν στον περιορισμό της περιβαλλοντικής καταστροφής και της κατάχρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιστοποιείται από τη στρογγυλή τράπεζα για το βιώσιμο φοινικέλαιο (RSPO).
Το WWF scorecard κατατάσσει τις εταιρείες με βάση το αν έχουν αναλάβει δεσμεύσεις και έχουν αναλάβει ενέργειες για τον τερματισμό της αποψίλωσης και της περιβαλλοντικής καταστροφής από τους δικούς τους προμηθευτές και σε ολόκληρο τον κλάδο. Ακόμη και οι εταιρείες με την υψηλότερη βαθμολογία δεν έλαβαν τους καλύτερους βαθμούς, με τις πέντε πρώτες να κερδίζουν 19 από τους 22 πόντους ή περισσότερους.
Μόνο 18 από τις 173 εταιρείες που επικοινώνησαν για την έρευνα ανέφεραν ότι εντοπίζουν την αλυσίδα εφοδιασμού τους μέχρι το μύλο φοινικέλαιου και τη φυτεία, μια ανάγκη για να καθοριστεί εάν το φοινικέλαιο που χρησιμοποιούν παράγεται πραγματικά με βιώσιμο, χωρίς εκφραστικό και χωρίς αποψίλωση τρόπο .
Η ανάλυση περιλαμβάνει γίγαντες τροφίμων όπως οι Kellogg's, Nestlé και Mondelez. Η Nestlé, η οποία έθεσε το 2023 ως ημερομηνία-στόχο για την προμήθεια βιώσιμου φοινικέλαιου, σημείωσε 17 στους 22 πόντους. Ο Kellogg σημείωσε 13 στους 22 πόντους. Παρόλο που η εταιρεία ανέφερε ότι όλο το φοινικέλαιο που χρησιμοποίησε το 2018 ήταν πιστοποιημένο βιώσιμο, η πολιτική της για την αποψίλωση των δασών δεν επεκτείνεται σε όλους τους προμηθευτές της. Ο Mondelez κέρδισε το χειρότερο από τα τρία, κερδίζοντας 12,6 πόντους. Παρά το ότι έχει δεσμευτεί να προμηθεύει μόνο πιστοποιημένο βιώσιμο φοινικέλαιο έως το 2020, η εταιρεία δεν έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο, σύμφωνα με την κάρτα αποτελεσμάτων.
Ένας εκπρόσωπος της Nestlé επανέλαβε τη δέσμευση της εταιρείας για βιωσιμότητα και επισήμανε μια ιστοσελίδα που ανέφερε ότι το 60% του φοινικέλαιου της εταιρείας πιστοποιήθηκε χωρίς αποψίλωση το 2019. Οι Kellogg και Mondelez δεν είχαν υποβάλει σχόλια κατά τη δημοσίευση.
Ενώ όλες οι εταιρείες έχουν περιθώρια βελτίωσης, δήλωσε ο Guindon του WWF, ορισμένες έχουν σημειώσει πρόοδο. Τους τελευταίους έξι μήνες, η Nestlé ανακοίνωσε νέες προσπάθειες για την επέκταση της παρακολούθησης της αποψίλωσης των δασών και η Pepsico θέσπισε απαγόρευση στους προμηθευτές που συμβάλλουν στην αποψίλωση των δασών.
Αλλά το COVID-19 θα μπορούσε να εκτροχιάσει πολύ την πρόοδο. Πώς θα επηρεάσει τη βιομηχανία φοινικέλαιου παραμένει ανοιχτό ερώτημα. Εάν η πανδημία υπονομεύσει τις προσπάθειες για τη μείωση της αποψίλωσης των δασών, θα ήταν μια οπισθοδρόμηση όχι μόνο για αυτά τα οικοσυστήματα αλλά και ενδεχομένως για τη διαχείριση μελλοντικών εστιών νόσων. Η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι ένας από τους παράγοντες που συνδέουν οι ειδικοί με την εξάπλωση των ζωονοσογόνων ασθενειών όπως ο κοροναϊός.
Η τρέχουσα εικόνα σίγουρα δεν είναι ρόδινη. «Αυτό που βλέπουμε επιτόπου είναι ότι τα δικαιώματα της κοινότητας συνεχίζουν να ποδοπατούνται, τα δάση πέφτουν και η κλιματική αλλαγή αυξάνεται συνεχώς», δήλωσε ο Robin Averbeck, διευθυντής εκστρατείας αγροτικών επιχειρήσεων για το Rainforest Action Network.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις