Η ΕΕ ετοιμάζεται να αλλάξει την πολιτική της γεωργικής αποθεματοποίησης σε μια εποχή που η κρίση για την υγεία του COVID-19 έχει επισημάνει τις αδυναμίες των αποθεμάτων της.
Η κρίση στον τομέα της υγείας έχει επισημάνει ορισμένες ευπάθειες του τομέα των τροφίμων της ΕΕ και, με την πίεση των τροφίμων υπό πίεση, το ζήτημα της κυριαρχίας των τροφίμων έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.
Ωστόσο, υπάρχουν τώρα ανησυχίες σχετικά με τα αποθέματα τροφίμων της ΕΕ.
Για παράδειγμα, η ΕΕ έχει ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αποθεμάτων δημητριακών, που ανέρχεται στο 12% της ετήσιας κατανάλωσης, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου μισό μήνα.
Συγκριτικά, όλες οι άλλες μεγάλες χώρες είναι πιο προσεκτικοί: Ρωσία (18%), Ινδία (23%), ΗΠΑ (25%), ενώ η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα από άποψη πληθυσμού, εξακολουθεί να κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα, δηλαδή 75 % της κατανάλωσής του.
43 ημέρες κατανάλωσης δημητριακών κατά 90 ημέρες κατανάλωσης λαδιού
«Η ΕΕ θεωρεί ότι οι προμήθειες μπορούν να διατεθούν στην αγορά. Όμως, έχουμε δει χώρες όπως το Καζακστάν, η Γεωργία και ακόμη και η Ρουμανία να κλείνουν τις εξαγωγικές τους αγορές: σε περίπτωση κρίσης, δεν υπάρχει αγορά που θα αντέξει », δήλωσε ο Frédéric Courleux, επικεφαλής έρευνας της ομάδας σκέψης για τη γεωργία.
Ο ειδικός εκπλήσσεται που βλέπει την ΕΕ να οργανώνει τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου για 90 ημέρες κατανάλωσης σε κάθε χώρα, χωρίς να εξετάζει το ζήτημα των αποθεμάτων τροφίμων, το οποίο είναι πιο σημαντικό για την ευημερία και την επιβίωση του πληθυσμού της.
Αυξανόμενος προστατευτισμός τροφίμων
Σε απάντηση, τώρα φαίνεται να υπάρχει μια αυξανόμενη τάση του προστατευτισμού των τροφίμων, κάτι που η ΕΕ θέλησε να αποφύγει λόγω του κινδύνου να επηρεάσει την ενιαία αγορά.
Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι έχουν εφοδιάσει τα ντουλάπια τους με τρόφιμα διαβίωσης, στο βαθμό που το αλεύρι βρέθηκε τακτικά εκτός αποθεμάτων στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι είναι ο κορυφαίος παραγωγός σιταριού στην Ευρώπη.
Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία παράγει επαρκείς ποσότητες αλευριού, υπάρχει έλλειψη μεγάλων δυνατοτήτων άλεσης, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία παράγει πολύ λίγο αλεύρι.
Τώρα ορισμένες ευάλωτες χώρες επιδιώκουν να δημιουργήσουν αποθέματα σιτηρών για να διασφαλίσουν τη συνέχεια των εθνικών προμηθειών τροφίμων.
Το lockdown οδήγησε στη διακοπή ορισμένων αλυσίδων εφοδιαστικής, υπενθυμίζοντας ότι η ζήτηση τροφίμων είναι σταθερή και ότι τα αποθέματα δεν ενδιαφέρουν εάν δεν είναι διαθέσιμα τοπικά, τόσο για τρόφιμα όσο και για ενέργεια.
Στη στρατηγική Farm to Fork (F2F), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη την πρόσφατη κρίση.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δηλώνει ότι θα υπάρξει επανεξέταση του «αποθεματικού γεωργικής κρίσης», ώστε «το δυναμικό του να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανάντη».
Η Επιτροπή προτείνει επίσης έναν νέο μηχανισμό, γνωστός ως «αντίδραση στην επισιτιστική κρίση», τον οποίο θα συντονίζει και θα εμπλέκει τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Το 2021, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ αναμένεται επίσης να αναπτύξει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διασφάλιση του εφοδιασμού και της επισιτιστικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια κρίσεων οποιασδήποτε φύσης.
Ωστόσο, τα ποσά που θα μπορούσαν να αφιερωθούν σε αυτά τα νέα εργαλεία δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις