Το μεσογειακό φαγητό θεωρείται από καιρό ως ένα από τα πιο υγιεινά και πιο νόστιμα στον κόσμο. Ας καταλάβουμε τι είναι και πόσο χρήσιμο είναι!
Τι είναι η μεσογειακή διατροφή
Το μεσογειακό φαγητό είναι ένα στυλ φαγητού βασισμένο στην παραδοσιακή κουζίνα των μεσογειακών χωρών όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Ερευνητές Έχει παρατηρηθεί, Το επίπεδο των χρόνιων ασθενειών σε αυτές τις χώρες είναι χαμηλότερο από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Ευρώπης. Περιγραφή – Ένα μοναδικό φαγητό!
Σε αντίθεση με άλλα δημοφιλή τρόφιμα, εστιάζει στην προσθήκη συγκεκριμένων τροφίμων και των ομάδων τους στο καθημερινό μενού αντί να μετράει θερμίδες και να παρακολουθεί τα μακροθρεπτικά συστατικά.
Υγιή λίπη, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής. Ταυτόχρονα, αυτό το στυλ δεν περιλαμβάνει μεταποιημένα τρόφιμα, γλυκά και κόκκινο κρέας.
Κέρδος
Κατά τη διάρκεια άλλων μελετών που δημοσιεύθηκαν στο Χρονικά της εσωτερικής αδράνειας, Μελέτησε τις διατροφικές συνήθειες άνω των 10.000 γυναικών ηλικίας 50-60 ετών. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, οι επιστήμονες τις συγκρίνουν με την υγεία των γυναικών.
Οι γυναίκες που ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή στην ομάδα μέσης ηλικίας είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν χωρίς χρόνιες ασθένειες και χωρίς σωματικά ή διανοητικά προβλήματα από τις γυναίκες με υγιεινή διατροφή.
Όσοι τρώνε περισσότερα φυτικά τρόφιμα, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια και εκείνοι που έχουν μειώσει την πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και αλκοόλ είναι πιο υγιείς. Είναι μοναδικό στη μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελείται από ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.
Βοηθά στην απώλεια βάρους
Η διατροφή όσων ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή είναι ποικίλη και γεμάτη χρήσιμα προϊόντα.
Εκπληκτικός ΕρευναΠραγματοποιήθηκε με περισσότερα από 32.000 άτομα, έχει δείξει ότι η μακροχρόνια παρακολούθηση της μεσογειακής διατροφής μειώνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους και κοιλιακού λίπους για 5 χρόνια.
Επιπλέον, περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, τα οποία συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Και αυτός είναι πάντα ο τρόπος για ένα υγιές βάρος.
Βελτιώνει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.
Για παράδειγμα, ένα από αυτά Εχει δείξειΗ συμμόρφωση με μια μεσογειακή διατροφή συμπληρωμένη με ξηρούς καρπούς ή ελαιόλαδο για τρεις μήνες οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στη χοληστερόλη και τη συστολική αρτηριακή πίεση – οι οποίοι είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Και στην κριτική ΕρευναΔημοσιεύθηκε το 2019, οι συγγραφείς λένε με βεβαιότητα ότι αυτή η δίαιτα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, στεφανιαίας νόσου και γενικών καρδιακών παθήσεων.
Επιπλέον, μετά από αυτή τη δίαιτα Κάνει λιγότερα Κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με διαβήτη.
Πρόληψη του διαβήτη τύπου 2
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή σας προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2.
Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα ενός από αυτά, Διεξήχθησαν Από τα 418 άτομα που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή, βρέθηκε ότι είχαν 52% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 (κατά μέσο όρο 4 έτη) σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Οι υπολοιποι ΕρευναΠραγματοποιήθηκε σε 901 άτομα με διαβήτη τύπου 2, έδειξε ότι η μακροχρόνια προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο σάκχαρο στο αίμα και αιμοσφαιρίνη A1C (δείκτης χρόνιου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα).
Επίσης, η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί την ορμόνη ινσουλίνη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Μειώνει τη φλεγμονή
Η σοβαρή φλεγμονή είναι μια φυσική διαδικασία στο σώμα μας που βοηθά στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος από ασθένειες και λοιμώξεις. Από την άλλη πλευρά, όταν πάει σε χρόνια πάθηση, προκαλεί προβλήματα με το καρδιαγγειακό σύστημα, τον καρκίνο και τον διαβήτη τύπου 2.
Μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής.
Για παράδειγμα, α ΕρευναΠραγματοποιήθηκε σε 598 άτομα, έδειξε ότι η αυστηρή τήρηση της μεσογειακής διατροφής σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα αρκετών φλεγμονωδών δεικτών. Ειδικά είναι Το ίδιο ισχύει και για τους ηλικιωμένους – Για αυτούς, αυτό το φαγητό μπορεί να είναι μια πραγματική σωτηρία.
Πώς να το αλλάξετε
Η βάση της μεσογειακής διατροφής – φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κινόα και πλιγούρι), ελαιόλαδο, φασόλια, ξηροί καρποί, όσπρια (φακές, αποξηραμένα μπιζέλια και φασόλια), ξηροί καρποί, βότανα και μπαχαρικά.
Προσθέστε ψάρι στη διατροφή σας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, με μεσαίες μερίδες τυριού και μελάσας (κατά προτίμηση καθημερινά). Τρώτε κοτόπουλο και αυγά σε μέτριες ποσότητες κάθε δύο ημέρες ή μία φορά την εβδομάδα. Είναι καλύτερο να μειώσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό κάθε μέρα. Για το κρασί, συνιστάται στις γυναίκες να πίνουν περισσότερα από ένα ποτήρια την ημέρα και για τους άνδρες να πίνουν δύο ποτήρια την ημέρα.
Μαγειρέψτε το φαγητό σε ελαιόλαδο και όχι βούτυρο Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Το τυπικό μενού ημέρας μπορεί να μοιάζει με αυτό:
- Πρωινό: Ομελέτα λαχανικών με σπανάκι, ντομάτες και μανιτάρια.
- Unch ta: Ελληνική σαλάτα με κοτόπουλο, φέτα, ελιά, αγγούρι και ντομάτα.
- Δείπνο: Ψητός μπακαλιάρος με μπρόκολο και καστανό ρύζι.
Μεταξύ betweens, μπορείτε να φτιάξετε φρούτα, κράκερ ολικής αλέσεως, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη ή ένα μείγμα ξηρών καρπών και ξηρών φρούτων – το κύριο πράγμα είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των απαγορευμένων τροφίμων.