Η περίοδος νηστείας του Πάσχα διαρκεί 40 ημέρες και κατά τη διάρκειά της αποφεύγουμε την κατανάλωση τροφών όπως κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά και ψάρι. Οι περισσότεροι από εμάς, την περίοδο αυτή, εντάσσουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα περισσότερα όσπρια, ζυμαρικά, λαχανικά και φρούτα. Υπάρχουν όμως και αρκετές τροφές, που δεν είναι τόσο γνωστές, οι οποίες μπορούν να εμπλουτίσουν τις επιλογές σας και να σας δώσουν μεγαλύτερη ποικιλία την καθημερινότητά σας.
Μία από τις πιο συνηθισμένες επιλογές είναι τα ζυμαρικά και κυρίως τα μακαρόνια. Μπορείτε όμως να επιλέξετε μακαρόνια άλλου είδους. Στην αγορά πλέον μπορείτε να βρείτε:
- Μακαρόνια με καρότο
- Μακαρόνια με σπανάκι
- Μακαρόνια με παντζάρι
- Μακαρόνια οσπρίων
Έχουν πλούσια, απολαυστική γεύση και μπορούν να αντικαταστήσουν τα κλασσικά μακαρόνια σε οποιαδήποτε συνταγή με πολλά διατροφικά οφέλη και λιγότερα λιπαρά.
Το κρέας, ίσως και να είναι το πιο δύσκολο να αποχωριστούμε σε περίοδο νηστείας. Παρόλα αυτά, μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα στο σπίτι συνταγές για μπιφτέκια.. διαφορετικής μορφής. Μερικές επιλογές είναι:
- Μπιφτέκια λαχανικών
Αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν: κολοκύθια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, καρότα, πιπεριές
- Μπιφτέκια οσπρίων (κόκκινα φασόλια, φακές, ρεβίθια)
- Μπιφτέκια κινόας
- Μπιφτέκια από μανιτάρια
- Μπιφτέκια γλυκοπατάτας
- Μπιφτέκια σόγιας
Επιπλέον, αντί να εξαιρέσετε τα αλλαντικά από την διατροφή σας, μπορείτε κάλλιστα να τα αντικαταστήσετε με τα αντίστοιχα προϊόντα σόγιας όπως:
- Λουκάνικα σόγιας
- Πάριζα σόγιας
- Σαλάμι σόγιας
Γενικότερα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε οποιαδήποτε τροφή επιθυμείτε με την αντίστοιχη νηστίσιμη μορφή της. Επομένως, η νηστεία δε χρειάζεται να σας αγχώνει ή να την σκέφτεστε ως μια περίοδο στέρησης αγαπημένων τροφών.
Ακόμη και για τους λάτρεις των γλυκών υπάρχουν πολλές νόστιμες επιλογές! Τα πιο γνωστά νηστίσιμα γλυκά που μπορείτε να βρείτε ή ακόμη και να φτιάξετε μόνοι σας είναι: χαλβάς, νηστίσιμο κέικ, νηστίσιμη μηλόπιτα, μουστοκούλουρα, παστέλι και άλλα πολλά.
Παρακάτω θα δούμε μερικές εύκολες, νηστίσιμες συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε.
Μπιφτέκια οσπρίων
Υλικά:
- 4 φλ. βρασμένα ρεβίθια, φασόλια και φακές ανάμεικτα ή ένα από αυτά
- 2 μέτριες πατάτες βρασμένες
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
- 1 αυγό
- ½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 3-4 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις ψιλοκόβουμε.
- Πολτοποιούμε στο μίξερ τα όσπρια, τις πατάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ.
- Τρίβηουμε το ψωμί και το προσθέτουμε στο μείγμα με τα όσπρια. Ρίχνουμε και το αυγό, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον, για να δέσει.
- Βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και πλάθουμε τα μπιφτέκια. Τα βάζουμε σε ένα ρηχό ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15' περίπου.
Μακαρόνια καρότου με ταχίνι και ντομάτα
Υλικά:
- 400 γρ. μακαρόνια καρότου
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 2 κλωναράκια σέλερι, κομμένα σε ροδέλες
- 200 γρ. ντοματίνια
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- Αλάτι, Πιπέρι
- 1/2 ματσάκι φύλλα βασιλικού
- 100 γρ. ταχίνι
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα ντοματίνια αφού τα κόψουμε στη μέση, για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του βασιλικού και τα ρίχνουμε στην σάλτσα.
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε το ταχίνι στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
- Βράζουμε τα μακαρόνια σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Σουρώνουμε και σερβίρουμε με τη σάλτσα.
Λουκάνικα σόγιας με γλυκοπατάτες
Υλικά:
- 1 κιλό λουκάνικα σόγιας
- 6 γλυκοπατάτες
- 2 καρότα
- 2 πιπεριές Φλωρίνης
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βαλσάμικο
- 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
- 1 κ.σ. μέλι
- Θυμάρι, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
- Κόβουμε τις γλυκοπατάτες, τα καρότα, τις πιπεριές και τα λουκάνικα σε φέτες.
- Βάζουμε όλα τα κομμένα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και περιχύνουμε με το λάδι, το βαλσάμικο, το χυμό λεμονιού, το μέλι. Ρίχνουμε το θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε τα υλικά μας.
- Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα λαχανικά, απλώνοντάς τα σε όλο το ταψί. Τοποθετούμε τα λουκάνικα ανάμεσα στα λαχανικά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, γυρίζουμε μόνο τα λουκάνικα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα 5 λεπτά μέχρι να πάρουν σκούρο χρώμα.
Η νηστεία μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μεταξύ των οποίων είναι τα μειωμένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, καθαρισμός των νεφρών λόγω αποχής από το κρέας, βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης και αρτηριακής πίεσης και φυσικά αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση από άχρηστα κατάλοιπα και τοξίνες που είναι συσσωρευμένα στους διάφορους μηχανισμούς του σώματος.
Δοκιμάστε να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας τα παραπάνω τρόφιμα και να δημιουργήσετε όμορφα πιάτα με αυτά και η περίοδος της νηστείας θα γίνει μια ευχάριστη διαδικασία, με πολλές γεύσεις και χωρίς καμία στέρηση.
Της Κάλλιας Θ. Γιαννιτσοπούλου
MSc, MBA, SRD
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πηγη: www.somaygies.gr.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις