Άσχημα νέα για όσους δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς γλυκά: η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να φθείρει τη μνήμη, ακόμα και αν δεν έχουν ανεβασμένο «ζάχαρο» ούτε περιττά κιλά.
Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», συμμετείχαν 141 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι είχαν επίπεδα σακχάρου στο αίμα εντός των φυσιολογικών ορίων.
Στη νέα μελέτη, ομάδα επιστημόνων υπό την δρα Άγκνες Φλέελ, νευρολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charité, στο Βερολίνο, υπέβαλλαν σε αναλύσεις αίματος τους εθελοντές τους, μετρώντας μεταξύ άλλων τα επίπεδα του σακχάρου νηστείας και της HbA1c.
Τους υπέβαλλαν επίσης σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων, καθώς και σε εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν επίπεδα σακχάρου και HbA1c στα υψηλότερα όρια του φυσιολογικού είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ ανάκλησης της μνήμης, ικανότητας μάθησης και παγίωσης στη μνήμη.
Για παράδειγμα, όσο ανέβαιναν τα επίπεδα σακχάρου (δίχως όμως να περνούν το ανώτατο φυσιολογικό όριο), τόσο λιγότερες λέξεις μπορούσαν να θυμηθούν από μία λίστα 15 λέξεων τις οποίες έπρεπε να απομνημονεύσουν.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ακόμα και στους ανθρώπους δίχως διαβήτη ή προδιαβήτη, η ελάττωση των επιπέδων σακχάρου μπορεί να διαφυλάξει τη μνήμη και τις νοητικές δεξιότητες με το πέρασμα του χρόνου», δήλωσε η δρ Φλέελ.
Σημειώνεται ότι από τη μελέτη είχαν αποκλειστεί υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, όσοι έπιναν πάνω από 3,5 ποτά την ημέρα και όσοι ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα μνήμης.
«Γνωρίζαμε ήδη ότι ο τύπου 2 διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα σακχάρου μπορεί να σχετίζονται με φτωχή μνήμη ακόμα και στα άτομα δίχως διαβήτη - και αυτό είναι πολύ σημαντικό», σχολίασε η δρ Κλαιρ Ουώλτον, από την βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ.
Το σάκχαρο είναι φυσιολογικό όταν 10-12 ώρες έπειτα από την κατανάλωση του τελευταίου γεύματος κυμαίνεται από 70 έως 110 mg/dl (αυτό είναι το επονομαζόμενο σάκχαρο νηστείας).
Όταν το σάκχαρο είναι φυσιολογικό, η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) είναι κάτω από 6%. Η HbA1c είναι μία ουσία που επίσης μετριέται στο αίμα και αντικατοπτρίζει τις διακυμάνσεις του σακχάρου τις τελευταίες 8-12 εβδομάδες.
Πηγή: boro.gr